Kontakta oss

EKONOMI

Joe Biden avfärdar skattesänkningspolitiken

Publicerat

den

Foto: Wikicommons, Gage Skidmore

EKONOMI Joe Biden säger att nedsippringsteorin inte fungerar och att det är dags för en ny ekonomisk politik som bygger underifrån och upp.

Nedsippringsteorin (Trickle-down economics) är en av nyliberalismens grundpelare och går ut på att om de rika blir rikare kommer även de fattiga bli rikare. I praktiken innebär det främst olika former av skattesänkningar.

Aktuellt Fokus har tidigare rapporterat om hur ekonomisk forskning visat att nedsippringsteorin inte fungerar. Nu har USAs president Joe Biden skrivit på twitter att teorin inte fungerar och det därför är dags för en ny politik.

Biden är den första amerikanska presidenten sedan Ronald Reagan som avfärdar en grundpelare av nyliberal ekonomisk politik. Reagan var USAs president mellan 1981 och 1989. Reagan var tillsammans med Storbritanniens premiärminister Margaret Thatcher två av världens mäktigaste politiska ledare som såg till att den nyliberala synen på ekonomi spred sig runtom i världen.

Även i Sverige har nyliberalismen med nedsippringsteorin fått fäste bland både höger och vänsterregeringar. Alliansregeringen valde att avskaffa förmögenhetsskatten, fastighetsskatten och arvsskatten. Socialdemokraterna har bland annat avskaffat värnskatten.

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se