Kontakta oss

INRIKES

Australiensk företag stämmer svenska staten

Publicerat

den

INRIKES Aura Energy stämmer den svenska staten efter att de inte längre får prospektera efter uran i Sverige. Det är efter ett beslut från förra året som förbjuder uranprospektering och uranbrytning.

Det australienska prospekteringsbolaget Aura Energy har funnits i Sverige sedan 2006. Företaget har främst prospekterat efter uran i Jämtlands län. Efter ett riksdagsbeslut från 2018 så har uranprospektering och uranbrytning förbjudits vilket nu lett till att företaget stämmer svenska staten på 17 miljarder kronor.

Stämningen sker under Energy Charter Treaty, ECT. ECT är ett investeringsskyddsavtal som ska skydda investerare från länderna som skrivit under avtalet. Avtalet ska bland annat skydda mot politiska åtgärder som kan påverka investerarna negativt.

Stämningen är första gången ett utländskt företag stämmer den svenska staten för ett demokratisk beslut tagit av riksdagen. Summan som staten stäms på är baserad på vad företaget investerat och vad de förväntas förlorat i framtida intäkter.

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se

Fortsätt läsa
Annons