Kontakta oss

INRIKES

Utländskt företag misslyckas med att stämma Sverige

Publicerat

den

INRIKES Riksdagen förbjöd uranprospektering och uranbrytning vilket ledde till att företaget Aura Energy velat stämma den svenska staten. Regeringen har nu beslutat att de inte kommer acceptera stämningen.

Aktuellt Fokus har tidigare rapporterat om hur företaget Aura Energy inte accepterar demokratiska beslut. Efter att riksdagen 2018 valt att förbjuda uranprospektering och uranbrytning valde det australienska företaget att stämma den svenska staten på en summa motsvarande 17 miljarder kronor.

Stämningen skedde under handelsavtalet Energy Charter Treaty, ECT som både Sverige och Australien skrivit under. Ersättningskravet på 17 miljarder är baserat på kostnaderna för deras tidigare investeringar och beräknade förluster. Företaget har funnits i Sverige sedan 2006.

Svenska staten har låtit jurister granska ersättningskravet och nu bestämt sig för att de inte kommer betala ut någon ersättning rapporterar SVT. Anledningen är att Australien enbart skrivit under avtalet men inte ratificerat det. Ratificering innebär att staten juridiskt binder sig till avtalet efter beslut av en statschef eller regering.

Aura Energy kan fortfarande driva vidare processen i ett internationellt skiljeförfarande under Energistadgefördraget. De kan också försöka stämma Sverige i allmän domstol. Företagets stämning är unik då det är första gången någonsin ett företag valt att stämma den svenska staten efter demokratiskt tagna beslut.

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se