Kontakta oss

iFOKUS

Eva Nordmark sprider fake news om Vänsterpartiet och Januariavtalet

Publicerat

den

FLOSKELKOLLEN Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark ljuger och sprider fake news om Vänsterpartiet när hon intervjuas av svenska medier. Nordmark påstår bland annat att Vänsterpartiet skulle vara en del av det nyliberala Januariavtalet. Ett påstående som inte stämmer för fem öre.

Vänsterpartiet gör fel som ställer ultimatum på regeringen angående privatiseringen av Arbetsförmedlingen. Det menar arbetsmarknadsminister Eva Nordmark som hotas av en misstroendeförklaring från V om privatiseringen inte stoppas. Rädd för att förlora jobbet anklagar hon Vänsterpartiet för att vilja sprida kaos och oreda. Samtidigt visar det sig att Eva Nordmark sprider falska nyheter och lögner om Vänsterpartiets ansvar gentemot regeringen. I en SVT-intervju påstår Nordmark att Jonas Sjöstedt och Vänsterpartiet var en del samarbetet mellan S, MP, C och L. I intervjun med SVT gick hon till och med så långt att hon påstår att Vänsterpartiet ställde upp på det nyliberala Januariavtalet där totalreformeringen av Arbetsförmedlingen ingår.

– De har ju ställt upp bakom Januariavtalet så det här är inga nyheter för Vänsterpartiet. Det vore intressant att veta vad de har för alternativ tillsammans med moderater, kristdemokrater och Sverigedemokrater, sa Eva Nordmark till SVT förra veckan.

Systematiskt tillvägagångssätt

Uttalandet till SVT är inte det enda av sin sort. När Aktuellt Fokus granskar arbetsmarknadsministerns uttalanden sedan V:s misstroendehot visar det sig att Eva Nordmark sprider liknande retorik i fler intervjuer. När hon intervjuades av Dagens Nyheter den 21 november påstod hon exempelvis att Vänsterpartiet hade röstat för den sittande regeringen. I verkligheten röstade Vänsterpartiet varken för eller emot den sittande regeringen då partiet valde att lägga ner sina röster.

– V har själv röstat för denna regering och utgångspunkten var ju januariavtalet, sa Eva Nordmark till Dagens Nyheter

I en TT-intervju som kablades ut till större delen av mainstream media påstod Nordmark att Vänsterpartiet har gett tummen upp till privatiseringslinjen.

– De har ju sett den här punkten i januariavtalet, sa Eva Nordmark till TT.

Eva Nordmarks fake news har mötts av arga reaktioner på sociala medier, inte minst från vänsterpartister som anser att ministern borde vara mer ärlig. När Socialdemokraterna och Miljöpartiet drev igenom Januariavtalet med Centern och Liberalerna kom partierna nämligen överens om att begränsa Vänsterpartiets inflytande i Sverige. Vänsterpartiet var aldrig med på några möten eller en del av överenskommelsen. Vilket också framgår när man läser vad Januariavtalet har att säga om just Vänsterpartiet.

”I de sakfrågor som omfattas av överenskommelsen kommer Centerpartiet och Liberalerna fullt ut medverka i beredningsprocesser både av utredningsdirektiv, propositioner till riksdagen, förordningsändringar som följer av ny lagstiftning samt i förekommande fall också uppdrag eller regleringsbrev till myndigheter. Det innebär också att de ingående partierna i de sakfrågor som dokumentet omfattar inte ensidigt samverkar med andra partier i riksdagen. Denna överenskommelse innebär att Vänsterpartiet inte kommer att ha inflytande över den politiska inriktningen i Sverige under den kommande mandatperioden.”

Man kan givetvis ha synpunkter på att Vänsterpartiet lade ner sina röster när regeringsfrågan var aktuell. Men att påstå att V röstade för regeringen och dessutom var en del av Januariavtalet är helt enkelt lögnaktigt.

 

Magnus Karlsson
redaktionen@aktuelltfokus.se