Kontakta oss

KULTUR

Belgiska myndigheter stoppar kurdisk kulturfestival efter turkiska hot

Publicerat

den

KULTUR| Den 22 september i Bryssel var det tänkt att Kurdiska Institutet skulle anordna en kurdisk kulturfestival. De ansökte om tillstånd redan i juni men fick beskedet förra veckan om att myndigheterna kommer stoppa festivalen. Fram tills dess hade myndigheterna lovat att festivalen skulle få arrangeras.

– En händelse som den kurdiska kulturveckan är viktigare än någonsin efter de fasansfulla händelserna som ägt rum i de kurdiska områdena. Kulturveckan sammanför människor i syfte att skapa fred och tolerans berättar Derwich Ferho, ledare för Kurdiska Institutet i ett pressmeddelande.

– Vi protesterar mot borgmästarens beslut. Vi har rätt att existera och att fira vår kultur fortsätter han.
Myndigheternas svängning om kulturfestivalen kommer ifrån Turkiska protester. Sedan inbördeskriget bröt ut i landet har terrorstaten jobbat hårt med att stoppa kurdiska framgångar både inrikes och utrikes.

Kurdiska aktivister står åtalade
I nuläget står 33 kurdiska aktivister åtalade för terrorbrott. Bevisen i åtalen ska vara uppgifter som kommer ifrån den turkiska staten.

-De anklagas för att delta i terroristverksamhet men i själva verket har alla av dem har varit engagerade i fredliga och demokratiska aktiviteter i Belgien, ett EU-land berättar Ferho.
– Samtidigt är det Turkiska staten som för ett krig mot kurder, utövar brott mot mänskligheten, undertrycker människorättsaktivister , journalister, advokater, politiker och i själva verket alla som kritiserar regeringspartiet AKP, regeringen och dess president fortsätter Ferho.

Turkiets krig mot kurder börjar vinna mark även i EU-länder. Sedan tidigare har Nederländerna börjat åsiktsregistrera kurder som sympatiserat med olika frihetskämpande gerillor. Sverige har också arresterat PKK-sympatisörer som rest till Mellanöstern från Arlanda.

Reaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se

Fortsätt läsa
Annons