Kontakta oss

INRIKES

LO-sveket mot arbetarklassen: ”Ja till höjd pensionsålder!”

Publicerat

den

OTRYGGA SVERIGE| De tidigare kritiska LO-pamparna har valt att vända i frågan om höjd pensionsålder. Därmed pissar de återigen på arbetarklassen och fortsätter att föra en arbetarfientlig linje.

Förutom LO rapporterar Dagens Industri att totalt tolv organisationer står bakom avsiktsförklaringen. De enda som valt att avstå från att ta ställning är Svenskt Näringsliv.

I December 2015 var LOs vice ordförande Tobias Baudin kritisk till förslaget.
– För att komma upp i en pension som motsvarar det förväntade, alltså att få 70 procent av lönen, så behöver man jobba till 67 år men fortfarande har många en så tung arbetsmiljö med stress och just-in-time att man inte ens hinner till 65, sa han till SVT.

Enligt den tidigare KD-ledaren Göran Hägglund, som även varit delaktig i arbetet med avsiktförklaringen, har LO varit drivande i arbetet.

– De har tagit ett mycket stort ansvar i det här arbetet. De inser ju att alla andra vägar för högre pensionsnivåer för deras medlemmar väldigt lång tid innan de skulle ha någon verkan, till exempel om man höjde avgifterna, säger Hägglund till Dagens Industri.

LO går med andra ord emot arbetarrörelsens forna ideal och mot en mer arbetarfientlig linje. Det är inte första gången som LO-pamparna väljer att ta anmärkningsvärda beslut. Tidigare i år kunde vi konstatera att de var positiva till det demokratifientliga handelsavtalet TTIP.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se