Kontakta oss

EKONOMI

Bemanningsföretag tjänar storkovan med osäkra anställningar

Publicerat

den

EKONOMIBemanningsföretag utnyttjar arbetare med osäkra anställningar och gör stora vinster just nu med en stark arbetsmarknad med många uthyrda.

Den starka arbetsmarknaden ger bra skjuts åt bemanningsföretagen. Det enligt branschorganisationen Bemanningsföretagens återkommande mätningar. Hyrjobben växte med närmare 20 procent under första kvartalet, jämfört med samma period i fjol. Det går bättre för branschen i hela landet med störst tillväxt i norra och södra Sverige, medan det var svagare i Stockholmsområdet.

Tillverkningsindustrin är den klart största kunden hos hyrföretagen och var också det yrkesområdet som växte mest under kvartalet, plus 32 procent. Allra starkast utveckling hade hotell- och restaurang, där var omsättningen för uthyrarföretagen sex gånger högre.

Hotell och restaurangbranschen är en bransch med välrapporterad hög otrygghet för arbetare. Svaga kollektivavtal, osäkra anställningar, lönedumpning och och många oseriösa arbetsköpare som försöker blåsa anställda på skäliga löner är vardagsmat.

Rickard Karlsson
rickard.karlsson@aktuelltfokus.se