Kontakta oss

KRÖNIKA

Allemansrätten hotas av lobbyister och högerpolitiker

Publicerat

den

KRÖNIKA Avskaffa strandskyddet, dundrar lobbyisterna i Stockholms handelskammare, en på pappret partipolitiskt oberoende förening för företagare ledd av tidigare Swedbank-vd:n Michael Wolf.

Enligt lobbyisterna skulle ett avskaffat strandskydd ge drygt 95 000 nya bostäder i Stockholms län. Det är en imponerande siffra framtagen av konsultbolaget Tyréns – som av en händelse råkar drivas av en rad styrelseproffs och rika kapitalister med erfarenheter från finans- och byggbranschen: chocken.

Låt oss lägga siffrorna åt sidan en stund och konstatera vad jag har presenterat hittills. En samling rika människor, med kopplingar till bankvärlden och byggbranschen, pushar för att avskaffa svenskarnas strandskydd. Skulle det gå igenom kan privilegierade markägare snart förbjuda allmänheten från att promenera på privata stränder.

Lobbyisterna i Stockholm är inte ensamma om att angripa strandskyddet. Dom får sällskap av en rad politiker inom bland annat Centern, Liberalerna och Moderaterna – som alla vill erbjuda exklusiva sjötomter till rika och överbelånade medelklassmänniskor. Strandskyddet kan vara besvärligt för ett fåtal, men för den breda massan och landet i stort är det positivt. I grund och botten är det en förlängning av allemansrätten, även denna hatad av rika mark- och skogsägare som vill förbjuda människor att campa ute ute i det fria. Med andra ord, skulle lobbyisterna och deras politiker få som dom vill så kan vi vara säkra på att avvecklingsyxan även hänger över allemansrätten på sikt.

Detta har bland annat lantbrukarnas lobbyorganisation LRF slagits för, då de vill begränsa friluftslivet och hindra människor från att rida i privatägda skogar. I själva verket talar vi om begränsningar av människors frihet. Och det handlar otvetydigt om klass; försämrat strandskydd eller borttagen allemansrätt är inget som kommer drabba förmögna människor.

Lobbyisterna i Stockholms handelskammare talar om 95 000 nya bostäder. Det är en imponerande siffra men långt ifrån tillräcklig. Ska det dessutom ske på bekostnad av allemansrätten och strandskyddet så nej tack. Då vore det mer rimligt att låta människor få bo året runt i kolonistugan, eller omvandla bostadsrätter till hyresrätter. Egentligen hade det behövt byggas en miljon nya bostäder över hela landet. Det kan åstadkommas utan att inskränka människors frihet eller genom att tillåta en anarkistisk hyressättning.

I Venezuela påbörjade Hugo Chavez bostadsbygge 2012. Syftet var att lösa landets bostadskris som hade orsakats av den tidigare oreglerade marknaden. Nu 2017 har det byggts närmare en miljon lägenheter i allmännyttans tjänst. Sverige har onekligen en del att lära av detta sydamerikanska land. Men istället förs vi närmare mot ytterligare en sprucken bostadsbubbla. Sådan äro kapitalismen.

 

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se