Kontakta oss

INRIKES

Beskrev sjuka som bidragstagare – så anmäler du SR till Granskningsnämnden

Publicerat

den

sveriges radio - foto Holger Ellgaard

INRIKES Kallade sjukpenningen för bidrag i nyhetssändning. Kan strida mot sakligheten. Så anmäler du programmet till Granskningsnämnden.

Ett av kraven som ställs på Sveriges Radio är att programmen ska vara opartiska och sakliga. Efter SR:s rapportering om regeringens planerade satsningar på sjukförsäkringen är det många som ifrågasätter hur sakliga och opartiska SR verkligen är. Det var onsdags förra veckan som SR rapporterade om regeringens planerade satsningar. Regeringen vill bland annat att vissa sjukskrivna ska få mer pengar i plånboken genom att ta bort straffbeskattningen som infördes Alliansen och Sverigedemokraterna. De som har sjuk- eller aktivitetsersättning kommer att få runt 1200 kronor mer i månaden.

I Sveriges Radios sändning kunde lyssnarna höra berättarrösten säga: ”Det bidrag som nu kanske höjs kallas sjukpenning.”. Även på Sveriges Radios hemsida upprepas budskapet om att sjukpenningen skulle vara ett bidrag. På SR.se kan man bland annat läsa: ”Sjukpenning är ett bidrag för dem som är sjuka under en begränsad period och som troligen har chans att senare komma tillbaka till jobb.”.
Så anmäler du Granskningsnämnden

Om lyssnarna upplever att SR brister i saklighet och opartiskhet är det enklast att göra en anmälan till Granskningsnämnden. En anmälan till Granskningsnämnden gör man snabbt och enkelt hos Myndigheten för press, radio och tv (https://e-tjanst.mprt.se).

Glöm inte att bifoga länken till den aktuella sändningen (https://sverigesradio.se/artikel/regeringen-foreslar-att-vissa-sjuka-ska-fa-mer-pengar) och skriva datum och en motivering till varför du tycker att SR ska fällas av Granskningsnämnden. Till exempel anser många människor att det är helt felaktigt att beskriva sjukpenningen som bidrag eftersom sjukpenningen ingår i sjukförsäkringen. Att kalla sjukpenning för bidrag är i grunden ett gammalt högernarrativ.

Magnus Karlsson
redaktionen@aktuelltfokus.se