Kontakta oss

UTRIKES

Röd storseger i norska stortingsvalet

Publicerat

den

NORGE  Starka vänstervindar i Norge. Socialistiska Rødt valets stora vinnare. Kristdemokraterna och Miljöpartiet hamnade under fyraprocentspärren.

Redan runt midnatt stod det klart. Åtta års högerstyre är nu över i Norge. Socialistpartiet Rødt är utan tvekan valets stora vinnare. Partiet har angripits hårt för att kommunismens införande står med i partiprogrammet. Under hela valrörelsen har partiets motståndare och medierna gjort sitt yttersta för att undvika Rødts sakfrågor och istället fokuserat på antikommunistiska angrepp. En taktik som misslyckades totalt. Rødt mer än fördubblade antalet röster och gick från 2,3 till 4,7 procent.

 

”Detta är historiskt för socialismen i Norge. Tack till alla som röstade på Rött. Det har varit segt, det har varit åratal av motstånd, men spärrgränsen är bruten”, skriver R-politikern Sofia Rana från Oslo.

Vänsterpartiets systerparti Sosialistisk Venstreparti ökade med 1,4 procent och ser ut att landa på 7,5 procent.

Stortingsvalets stora förlorare är norska Miljöpartiet och Kristdemokraterna som landar under fyraprocentspärren. Bägge partierna hamnade på 3,8 procent.

Moderaternas motsvarighet Høyre backar med hela 4,6 procent till 20,5. Högerpopulistiska Fremskrittspartiet backar med 3,5 procent till 11,7 procent.

Vänsterblocket erhöll 100 mandat medan högern bara erhöll 68. Resultatet i sin helhet ser du nedan.

Magnus Karlsson
redaktionen@aktuelltfokus.se