Kontakta oss

INRIKES

Vällingby Bibliotek hånar arbetarrörelsen inför 1 maj: ”Gulag är en aspekt av arbetarrörelsen”

Publicerat

den

STOCKHOLM Under valborgsmässafton smygstartade Vällingby bibliotek arbetarnas dag, med en 1 maj-monter. I montern valde biblioteket att uppmärksamma arbetarnas högtidsdag med böcker om gulag och folkmord.

Den ansvarige bibliotekarien, Einar Ehn, försvarar bibliotekets agerande genom att påstå att biblioteket är raljanta och skämtar. Men i samma kommentarsfält skriver han även att han anser att gulag är en aspekt av arbetarrörelsen. Trots det bedyrar Einar Ehn att agerandet inte var politiskt motiverat. Förutom böcker om de sovjetiska arbetslägren ställde biblioteket även ut böcker om Stalin och påstådda kommunistiska folkmord.

Enligt uppgift ska biblioteket fått mycket kritik för sitt tilltag. Flera personer ska bland annat ha ringt upp biblioteket och undrat vad dom sysslar med. Även på Facebook där biblioteket publicerat en bild på montern är kritiken omfattande. ”Osmakligt”, ”pinsamt” och ”vidrigt” är bara några av de ord som beskriver Vällingby biblioteks tilltag.

”Att ni har stängt på röda dagar ska ni tacka arbetarrörelsen för. Skäms för fan” skriver en upprörd arbetare i kommentarsfältet.

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se