Kontakta oss

UTRIKES

Brexitsveket mot Skottland – kan tvingas kvar i brittiska unionen

Publicerat

den

BREXIT| Scottish National Party (SNP) vill ut ur den brittiska unionen. Partiets röster kommer från den eftersatta arbetarklassen i Skottlands storstäder. Men Tory-partiet verkar göra allt för att hålla unionen i shack.

Förra året röstade Skottlands medborgare för självständighet. Valet slutade på ett nej, vilket gjorde många besvikna. Trots det fick Scottish National Party (SNP) en stor andel stolar i brittiska The Commons. Och när man röstade jag för ett uträde ur EU var det många i partiet som hoppades på ett nytt val om självständighet.

Skottland har länge varit eftersatt sedan Margaret Thatcher och övriga i partiet Tories tog över i det brittiska parlamentet. Man valde många gånger att plundra Skottlands resurser som olja till fördel för den rika medelklassen i Englands storstäder. Glasgow räknas som den stad i Storbritannien där störst andel mellan 16 och 65 år går arbetslösa. Med missbruk och kriminalitet som följd.

Förhoppningar om ett omval
Hatet gentemot Tories i Skottland har funnits länge. Med SNP tog väldigt många röster från Labour, vilket fick dem att bli svartmålade för att ge företräde åt en stor majoritet av Tories i parlamentet. Trots det valde Labour att ställa sig bakom nej-kampanjen när Skottland röstade om självständighet.

Det var också nej-sidan i självständighetsvalet som vann, men i och med att bexitsidan vann i omvalet har förhoppningar om självständighet för Skottland åter kommit på agendan. I kölvattnet av brexitsidans vinst i valetökade andelen medlemmar för SNP med mer än 120 000. Bland annat fanns det planer på att ta fram hur ett eventuellt utträde ur brittiska unionen skulle se ut.

I dagarna avgörs huruvida Brexit blir av eller inte. De som valde ja till ett brexit har mer eller mindre blivit besvikna. Brexit-sidans Boris Johnson har exempelvis inlett förhandlingar med Turkiet för ett framtida EU-medlemskap. Ett absurt beteende om man säger sig vara emot EU i sin helhet. För några dagar sedan kom även beskedet att etablissemanget i Storbritannien kan stoppa utträdet ur EU. Frågan ligger med andra ord och pyser.

För Skottlands arbetarklass det står det dock klart att man inte ska räkna med att den engelska medelklassens behov ligger på samma linje som deras.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se