Kontakta oss

EU

Brittiska etablissemanget försöker stoppa Brexit

Publicerat

den

BREXIT/EU| High Court of Justice i England har bestämt sig för att folkomröstningen om EU inte gäller utan det är enbart politikerna i parlamentet som får rösta om EU.

BBC rapporterar om att High Court of Justice i England sätter tillfälligt stopp för Brexit. För att lämna EU krävs det att ett medlemsland utlöser artikel 50 i Lissabonfördraget. Domstolen har nu beslutat att folkomröstningen som skedde tidigare i år inte får användas för att utlösa artikel 50. De anser att det enbart är politikerklassens omröstningar i parlamentet som ska gälla.

Den borgerliga premiärministern Theresa May har tillsammans med regeringen överklagat beslutet till Högsta domstolens. May har sedan tidigare sagt att artikel 50 kommer utlösas senast i mars nästa år, något som ser ut att bli en omöjlighet efter det nya beskedet.

I nuläget är det oklart om det kommer ske en omröstning i det brittiska parlamentet. Majoriteten av parlamentsledamöterna verkar stå på EUs sida. Skulle det ske en omröstning i parlamentet som säger att Storbritannien ska stanna i EU har det brittiska folket blivit överkört av etablissemanget.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se