Kontakta oss

UTRIKES

Europeiska läkemedelsföretag säljer miljontals doser vaccin till länder utanför EU

Publicerat

den

UTRIKES Vaccinfabriker i EU har exporterat 34 miljoner doser vaccin till länder utanför EU. Samtidigt råder det en brist och förseningar av vaccin i flera EU-länder.

Sedan den första februari 2021 har läkemedelsföretag baserade i EU-länder exporterat 34 miljoner doser till länder utanför unionen rapporterar Dagens Nyheter. Storbritannien har importerat 9 miljoner doser och är det land som importerat mest från EU. Redan i januari ville EU stoppa exporten till Storbritannien men då Astra Zeneca har två vaccinfabriker i landet valde EU att backa för att inte riskera ett exportstopp från brittiskt håll.

Ungefär 30 länder har mottagit vaccin från EU. Det har fram tills förra veckan varit fritt fram för läkemedelsföretagen att sälja sina vaccin till länder utanför EU. Förra veckan valde Italien att stoppa utförseln av 250 000 doser vaccin som producerats av Astra Zeneca som skulle exporterats till Australien. EU-länderna kan enbart blockera exporter om läkemedelsföretagen inte lyckats upprätthålla sina avtal. Exportstoppet i Italien inträdde efter att Astra Zeneca blivit försenade med sin vaccinproduktion.

USA har importerat 1 miljon doser från EU. Samtidigt har landet som producerar eget vaccin valt att inte exportera några doser. Enligt presidenten Joe Biden blir en export av vaccin inte aktuellt förrän alla amerikaner vaccinerats.

Bland flera EU-länder inklusive Sverige råder det en brist på vaccin vilket lett till förseningar i vaccinationsplanerna. Sverige som importerar allt vaccin har också valt att exportera vaccin till Norge och Island, två länder som inte är med i EU.

Jämfört med länderna som importerat vaccin från EU ligger EU-länderna långt efter i antalet vaccineringar. I genomsnitt har enbart 6,5% av EUs befolkning fått sin första dos vaccin. I USA är motsvarande siffra 18% och för Storbritannien ligger siffran på 33%.

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se