Kontakta oss

NOTISER

Brittisk soldat mördade civila demonstranter – grips 40 år senare

Publicerat

den


NORDIRLAND | Brittisk polis uppger att de gripit en före detta soldat knuten till den så kallade ”blodiga söndagen”. Det var för 40 år sedan brittiska soldater sköt ihjäl 13 obeväpnade demonstranter. Den misstänkte 66-åringen förhörs på en polisstation i Belfast skriver polisen i ett uttalande.

Storbritanniens försvarsdepartement meddelar att man känner till att en före detta soldat gripits, men vill inte ge ytterligare kommentarer om utredningen. Gripande är känsligt för brittiska staten eftersom soldaterna som avrättade demonstranterna under Bloody Sunday är en del av britternas våldsam ockupationsmakt av norra Irland.

Gripandet är det första sedan en omfattande utredning av händelserna den 30 januari 1972 presenterades för fem år sedan. Utredningen slog fast att inget av offren utgjort något hot och att soldaterna inte gett någon varning innan de sköt.

2012 öppnade polisen en mordutredning av fallet. Marschen 1972 genomfördes i protest mot de brittiska myndigheternas beslut att fängsla misstänkta republikaner utan rättegång. De 13 som sköts ihjäl var i tonårs- och 20-årsåldern och ytterligare en person avled senare på sjukhus. Irländska republikanska arméns (IRA) påstådda närvaro bland demonstranterna angavs som motivering till att soldaterna öppnade eld.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se

Fortsätt läsa
Annons