Kontakta oss

NOTISER

”Oktoberrevolutionen visar att det går att störta kapitalismen”

Publicerat

den

OKTOBERREVOLUTIONEN Idag, 7 november, är det 100 år sedan oktoberrevolutionen i Ryssland. Det uppmärksammar Proletären med en intervju med Anders Carlsson, före detta ordförande i Kommunistiska Partiet, som skriver en bok om ryska revolutionen och Sovjetunionen med titel ”Resa in i det okända”.

– Det var den absolut viktigaste händelsen under hela 1900-talet. För första gången i världshistorien utmanades kapitalismen av ett nytt ekonomiskt system, säger Carlsson till Proletären.

Oktoberrevolutionen inte var ett projekt som kunde styras dit bolsjevikerna ville, påpekar Anders Carlsson. Det var klasskampen som formade revolutionen. Lenin och bolsjevikerna lyckades ena arbetare, bönder och soldater som tillsammans störtade den provisoriska regeringen.

Hur förhåller sig då revolutionen till demokratin? En revolution måste ha folkmajoriteten med sig, men den är inte demokratisk i borgerlig liberal mening.
– En revolution innebär per definition att en del av befolkningen påtvingar en annan del sin vilja, menar Anders Carlsson.  – Kapitalismens alla motsättningar och orimligheter gör revolutionen både möjlig och nödvändig.

 

Maria Johansson
maria.johansson@aktuelltfokus.se