Kontakta oss

NOTISER

Förundersökning inledd mot Tomas Eneroth – misstänks för sexbrott

Publicerat

den

Tomas Eneroth Foto: Björn Nordqvist

INRIKES Chefsåklagaren vid särskilda åklagarkammaren har inlett förundersökning om sexbrott mot infrastrukturminister Tomas Eneroth. Eneroth misstänks för sexuellt ofredande av en partikamrat efter Socialdemokraternas partikongress i början av november.

Chefsåklagare Maria Sterup vid Särskilda åklagarkammaren har inlett en förundersökning om sexuellt ofredande. Misstankarna riktas mot en minister och därför handläggs ärendet på Särskilda åklagarkammaren, skriver myndigheten i ett pressmeddelande.

– Jag inleder förundersökning för att kunna hämta in ytterligare material och uppgifter i syfte att bedöma om det som har hänt kan vara fråga om brott, säger Maria Sterup.
Tafsade på partikamrat

Enligt uppgifter som Aftonbladet var först med att rapportera, skedde brottet i samband med en efterfest efter Socialdemokraternas partikongress i Göteborg. Tomas Eneroth ska enligt uppgift tafsat en kvinnlig partikamrat på rumpan. Dagen efter händelsen gjorde Socialdemokraterna en intern utredning där både Eneroth och den utsatta kvinnan kontaktades för att berätta vad som hade hänt. Men någon riktig utredning blev aldrig av.

”Vi tar alltid den här typen av anklagelser på allvar. Händelsen hanterades dagen efter den inträffade. Partiet och partidistriktet har haft samtal med de inblandade och har en bra bild av vad som skett. Någon vidare utredning av händelsen är inte aktuell.” skrev Otto Berglund, förste ombudsman för Tomas Eneroths partidistrikt i ett mejl till Aftonbladet.

Under en pressträff sade statsminister Magdalena Andersson att det är bra att åklagaren har inlett förundersökning. Hon nämnde däremot inget om hur lämpligt det är att en minister fortsätter jobba under pågående sexbrottstutredning.

– Jag tycker att det är bra att frågan utreds. Jag är också väldigt stolt över att vara ordförande i ett parti där medlemmar tar upp sådana här händelser och ser till att det utreds, sa hon under tisdagens pressträff.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se