Kontakta oss

NOTISER

Brysselattackerna – Detta vet vi

Publicerat

den

12896347_975666192488274_2023539038_o
BELGIEN | Terrorattentaten i Bryssel har skakat stora delar av Europa. Terrornätverket Daesh har tagit på sig attentaten och ännu är stora delar Bryssel avspärrat, Detta är vad man med säkerhet kan säga om attackerna.

Första bomben utlöstes vid incheckningsdisken vid Zaventem flygplats 08.00 på morgonen. Den andra bomben utlöstes vid utgångarna dit människor sprang för sina liv.. Myndigheterna har bekräftat 14 dödsoffter. 96 personer ska ha skadades.

En dryg timme senare, klockan 09.11 briserade den tredje bomben ombord på en tunnelbana vid Maelbeeks station. Bomben exploderades intill en byggnad där Europafacket skulle hålla ett stort styrelsemöte. Minst 20 människor har bekräftats döda och 106 personer skadades.

Bomberna ska utlösts av självmordsbombare. En tredje terrorist vars bombväst inte exploderade inne på flygplatsen ska ha flytt från platsen. Gärningsmannen jagas just nu.

Terrornätverket Daesh har tagit på sig attentaten. Daesh har sedan tidigare utfört flera spektakulära terrordåd och bedöms vara ett av de mest hänsynslösa terrorgrupperna i världen. Förutom terroraktioner har Daesh gjort sig skyldiga till brott mot mänskligheten och har ambitionerna att bilda en reell expanderande stat, vilket särskiljer Daesh från andra liknande terrornätverk som till exempel Al Qaida.

Terrordåden på Europeisk mark ses av experterna som ett sätt för Daesh att visa styrka när organisationen har lidit flera bakslag.

Huruvida den ena attacken var riktad mot Europafacket eller ej vet man i nuläget inte. Daesh har sedan tidigare valt att attackera socialister då terrornätverkets värsta fiender utgörs av kommunistiska PKK och YPG. Europeiska fackförbund har stöttat kriget mot Daesh. Från Sverige har exempelvis fackligt organiserade brandmän skänkt en brandbil till brandkåren i kurdiska Rojava som tidigare var ockuperat av Daesh men som befriades av YPG-styrkor i samarbete med USA:s flygförsvar. Myndigheterna har inte bekräftat om Europafacket var ett mål eller ej.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se

Fortsätt läsa
Annons