Kontakta oss

INRIKES

Byborna vann mot kommunens förvaltningschef – kommunen får inte lägga ner byskolan!

Publicerat

den


GLESBYGDEN| Familjer som bor ute i glesbygden fortsätter drabbas av politikers beslut. Tjänstemän och politiker försöker tvinga människor att flytta från glesbygden genom att slå igen byskolor medan medborgarna kämpar emot. Den stora giriga draken trampar på den lilla människan.

I maj tog förvaltningschefen ett eget beslutet att lägga ned högstadiet i Jörn och flytta eleverna till Bolidenskolan. En skola som ligger cirka 3 mil bort i en annan by. Nu bedömer förvaltningsrätten att beslutet strider mot kommunallagen, skriver Norran.se.

Att högstadiet skulle läggas ned berodde enligt kommunen på att det saknades behöriga lärare till högstadiet på Furuskolan. Förslaget hade varit uppe till diskussion i flera år. Beslutet fattades för några månader sedan på delegation av förvaltningschef Anders Bergström. Frågan togs alltså aldrig upp till politiskt beslut i barn- och grundskolenämnden. Förvaltningschefen körde en egen linje utan politiskt mandat.

Byborna vann en liten seger
Jörnsbor tyckte att beslutet hade fattats på felaktiga grunder. Bland annat menade de att det inte alls saknades behöriga lärare och att de hade kontakt med flera lärare som var intresserade. De valde att överklaga beslutet till förvaltningsrätten i Umeå.

I går meddelades beslutet som ger Jörnsborna rätt. Förvaltningsrätten anser att ärendet måste anses ligga under barn- och grundskolenämndens ansvar och därför går beslutet som fattades av förvaltningschefen mot kommunallagen.

Mest troligt kommer samma beslut som förvaltningschefen tog nu tas även i barn- och grundskolenämnden och kommunfullmäktige. Att förvaltningsrätten har dömt beslutet olagligt kommer alltså i längden inte att förändra något. Men ännu är inte striden över.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se

Fortsätt läsa
Annons