Kontakta oss

UTRIKES

Turkiska regimen drar in 100 000 pass för politiska motståndare

Publicerat

den

TURKIET| Den turkiska regimen använder det misslyckade kuppförsöket i juli som ursäkt för utrensningar. Aktiva i vänstern, socialdemokrater, många i landets minoriteter och anhängare till islamistiska Atatürk rensas ut och förföljs. Det rapporterar det största oppositionspartiet socialdemokratiska CHP i en färsk rapport.

Ett av de mest effektiva sätten att neutralisera obekväma personer är att dra in passet för dem eller deras anhörigas pass Officiellt har turkiska regimen dragit in över 50.000 pass efter kuppförsöket, men den verkliga siffran torde ligga närmare 100.000. Många av de drabbade är anhöriga till fackföreningsledare, politiska motståndare till regimen och de som påstås stå bakom det misslyckade kuppförsöket.

-Mycket få personer informeras om att deras pass inte längre gäller. Ibland beslagtags pass utan att ha ogiltigförklaras, endast därför att bäraren finns med på en lista över misshagliga personer, säger Selina Dogan, armenisk parlamentsledamot för CHP.

De drabbade har ofta ingen aning om att deras pass strukits ur registret förrän i passkontrollen, där de genast blir av med sina pass.

Eren Keskin, en av cheferna för den förbjudna pro-kurdiska tidningen Özgür Gündem, säger att alla som granskas av polisen under antiterrorlagarna automatiskt förlorar sina pass: Många av dem har ingen aning om att de inte längre har några möjligheter att lämna landet.

Artikel 13 i FNs deklaration om de mänskliga rättigheterna slår fast att alla har rätt att lämna sitt land och att återvända till det.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se