Kontakta oss

EKONOMI

Chefsekonom vill att Sverige inför medborgarlön

Publicerat

den

EKONOMI Swedbanks chefsekonom Andreas Wallström vill att politikerna inför en medborgarlön.

Andreas Wallström är chefsekonom på Swedbank och anser att det behövs mer reformer för att lindra den ekonomiska krisen som uppstått i samband med Coronaviruset. Han vill se att politikerna i Sverige inför en medborgarlön för att stimulera ekonomin.

– Vi borde införa medborgarlön. För dem som står utan arbete idag och behöver det här stödet för basala utgifter som hyra och mat behövs det nu. Men också för dem som har kvar sina jobb som får mer i pengar i fickan. När det då vänder sen så kommer vi ha mer pengar att spendera på att exempelvis äta på restaurang eller bo på hotell, säger Wallström till ETC.

Idéerna om medborgarlön eller basinkomst är inte nya men idéerna har blivit aktuella när folk vill ha lösningar på de ekonomiska problemen som vi står inför. Basinkomst innebär att invånarna ovillkorat får ett ekonomiskt stöd av staten. Det är en form av välfärdssystem utan kostsamma myndighetskontroller eller komplicerad byråkrati.

Wallström anser att Sveriges statsskuld är tillräckligt låg för att ett experiment med tillfällig medborgarlön ska införas. Idag är Sveriges statsskuld ungefär 35% av BNP. Wallström har räknat och tycker att medborgarlönen bör vara på 10 000kr i 10 månader.

– I den här maktekonomiska världen så är det inte så mycket pengar och vi har råd att öka statsskulden. Det är därför det är vi som ska göra det här experimentet, säger han.

Samtidigt finns det kritiker som anser att bankerna ska ta större ansvar och göra utbetalningar till landets invånare. Wallström vill inte att bankerna ska ta något ansvar utan tycker att staten ska stå för notan.

– Det här ska inte vara välgörenhet utan jag vill se politiker som driver det.

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se