Kontakta oss

INRIKES

Swedbanks tidigare VD åtalas för grovt svindleri

Publicerat

den

Foto: News Øresund - Sofi Eriksson

KAPITALISMEN    Ljög och spred vilseledande uppgifter för att försköna storbanken. Nu åtalas Swedbanks före detta VD för grovt svindleri.

Chefsåklagare och förundersökningsledare Thomas Langrot vid Ekobrottsmyndigheten i Stockholm har väckt åtal mot Swedbanks före detta VD, Birgitte Bonnesen. Åtalet handlar till första delen om grovt svindleri, i andra hand grov marknadsmanipulation. Enligt åtalet har den tidigare vd:n vid upprepade tillfällen under 2018 och 2019 spridit vilseledande uppgifter.

– Brottet består i att den före detta vd:n för banken avsiktligen eller av grov oaktsamhet, bland allmänheten eller företagets intressenter, spridit vilseledande uppgifter om bankens åtgärder för att förhindra, upptäcka, förebygga och anmäla misstankar om penningtvätt i Swedbanks verksamhet i Estland. Detta skedde dels den 23 – 24 oktober 2018, dels den 29 januari 2019, samt den 20 februari 2019. Uppgifterna har varit ägnade att påverka bedömningen av företaget i ekonomiskt hänseende och därigenom medföra skada, säger Thomas Langrot, i ett pressmeddelande.

– Jag har valt att i första hand väcka åtal för grovt svindleri. Men det finns ett andrahandsyrkande gällande grov marknadsmanipulation. Den viktigaste effekten är det stora kursfallet för Swedbankaktien efter avslöjandena, säger Thomas Langrot.

Penningtvätt

De vilseledande uppgifterna gav en felaktig bild av att Swedbank inte hade eller haft problem med AML-processerna i bankens verksamhet i Estland under åren 2007 – 2018.

– Jag påstår att detta har skett trots att den före detta vd:n hade kännedom om icke offentliggjord information om omfattande och allvarliga brister gällande AML-processerna. Och även information om omfattande misstänkta transaktioner/kunder utifrån ett penningtvättspespektiv i den estniska verksamheten, säger Thomas Langrot.

– Förundersökningen visar även att det fanns en tydlig strategi från bland annat vd:n att problemen gällande AML-processerna i den estniska verksamheten inte skulle komma ut till marknaden. Ett annat ord för detta är att det finns bevis för en mörkläggning, säger Thomas Langrot.

Bonnesen åtalas också för obehörigt röjande av insiderinformation.

– I egenskap av verkställande direktör och koncernchef för banken har den tilltalade avsiktligt röjt insiderinformation om innehållet ur ett kommande avsnitt av tv-programmet Uppdrag Granskning. Det misstänkta brottet skedde vid ett möte den 18 februari 2019 där representanter för de största aktieägarna i banken deltog, säger Thomas Langrot.

Enligt Bonnesens advokat Per E Samuelson är hans klient är oskyldig till anklagelserna om grovt svindleri och obehörigt röjande av insiderinformation. Detta enligt vad han sagt till TT. Advokaten vill dock avvakta med att kommentera ytterligare till dess att han har tagit del av åtalet

 

Anders Svensson
redaktionen@aktuelltfokus.se