Kontakta oss

EKONOMI

Banker slarvade bort över 300 miljoner av kundernas pengar i bedrägerihärva

Publicerat

den

EKONOMI Swedbank och SEB har möjliggjort för kriminella att roffa åt sig mångmiljonbelopp genom kryptovalutaföretag, brevlådebolag och maltesiska finansinstitut. Runt 2000 av bankernas kunder har förlorat sina satsade pengar.

SVT avslöjar idag hur de svenska bankerna SEB och Swedbank har underlättat för ett bedrägerinätverk i Lettland. Runt 300 miljoner kronor av kunder och investerares pengar har försvunnit. Det är genom företaget Envestio som bedrägerierna ska ha skett.

Envestio har marknadsfört sig själva som en snabbt växande låneplattform med bas i Lettland. SVTs granskning visar att flera av Envestios investeringsprojekt och majoriteten av företagen bakom bolagen som Envestio investerat i inte haft någon verksamhet. Envestio har haft sina huvudkonton hos Swedbank och SEB. Runt 2000 småsparare och investerare beräknas ha blivit av med sina pengar.

Flera av investeringarna har gjorts i kryptovalutor. Den största investeringen av kryptovaluta var på 4 miljoner kronor och gick till en kryptovaluta registrerad på en adress med en övergiven fabrikslokal i Lettland.

Andra investeringar har skett i länder som Panama och Malta som är ökända för sin bristande insyn vilket gjort länderna populära bland ekonomiska brottslingar. Flera av bolagen i dessa länder kopplas till personer som misstänks för penningtvätt.

Trots alla Envestios varningssignaler har de svenska bankerna låtit bedrägeriverksamheten ske fritt. SEB har vägrat att ställa upp på en intervju medan Swedbank bekräftar att de känner till att det finns pågående polisutredningar.

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se