Kontakta oss

UTRIKES

Danmark tar bort alla restriktioner

Publicerat

den

Foto: Wikicommons

UTRIKES Danmarks hälsominister bekräftar att landet kommer slopa coronarestriktionerna. Regeringen bedömer att Omikron varianten inte är lika farlig. Sedan tidigare har den spanska vänsterregeringen haft samma tankebanor.

Från och med 1 februari kommer covid-19 inte längre klassas som en samhällsfarlig sjukdom i Danmark. I samband med detta kommer landet också slopa alla restriktioner som införts under pandemin, rapporterar danska TV2. De enda restriktionerna som kommer kvarstå handlar om inresor till Danmark.

Danmarks hälsominister Magnus Heunicke berättar att beslutet sker på inrådan från landets epidemikommission. Myndigheten bedömer att Omikronvarianten av covid-19 är mindre farlig vilket avspeglas i det höga antalet smittade och det låga antalet inlagda coronapatienter.

Den spanska vänsterregeringen är den första regeringen som vill klassa covid-19 som en mindre farlig sjukdom. Regeringen vill att covid-19 ska klassas som en säsongsinfluensa.

Spanien har en av världens högsta vaccinationsgrader där över 90% av alla över tolv har vaccinerat sig. Precis som i Danmark har Spanien märkt av en stor spridning av Omikronvarianten har dödsfallen och inlagda coronapatienter varit låg.

Spaniens beslut har mött kritik av Världshälsoorganisationen, WHO. Organisationen håller med till viss grad om att covid-19 håller på att utvecklas till en mindre farlig sjukdom men varnar för att besluten är tagna för tidigt och att det kan dyka upp nya farligare varianter i framtiden.

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se