Kontakta oss

INRIKES

NMR-nazist häktad – misstänks planerat terrordåd

Publicerat

den

INRIKES På lördagen häktades en man från Tyresö misstänkt för förberedelse till grov allmänfarlig ödeläggelse och innehav av explosiva varor. Mannen är aktiv i Nordiska Motståndsrörelsen. Mannen är bara en i mängden av många då organisationen uppmanar sina medlemmar att beväpna sig.

20 januari anhölls den 20-årige mannen i sin frånvaro men blev senare gripen av polisen, rapporterar tidningen ETC. Han är häktad på sannolika skäl misstänkt för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse och grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor. Brotten ska ha ägt rum under december 2021 och januari 2022.

Mannen varit aktiv i NMR sedan 2019. Han har deltagit på demonstrationer, flygbladsutdelningar och andra aktiviteter. 14 april var han kransbärare under en minnesceremoni för den svenske nazisten Gösta Hallberg-Cuulas.

20-åringen är långtifrån ensam av att ha planerat terrordåd. Sedan tidigare finns det flera medlemmar som gripits och dömts för både terrorplaner och utförda bombdåd. Den avhoppade NMR-ledaren Jimmy Thunlind medverkade nyligen i en dokumentärserie där han bekräftar att organisationens ledning uppmanar deras medlemmar att skaffa vapen och sprängmedel.

Utöver att planera terrordåd brukar organisationen ägna sig åt flera våldsbrott. Medlemmar har gripits för mord och de brukar regelbundet misshandla kritiker vid deras flygbladsutdelningar. Om de inte har möjligheten att misshandla motdemonstranter vid demonstrationer brukar de istället attackera polisen och hylla polismorden i Malexander som utfördes av nazister.

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se