Kontakta oss

UTRIKES

Chefer förbjuds att kontakta anställda efter arbetstid

Publicerat

den

UTRIKES Belgien förbjuder statsanställda chefer att kontakta sina anställda under fritiden. De planerar också att införa 4-dagars arbetsvecka.

Belgien har nu beslutat att förbjuda statliga mellanchefer att ringa eller kontakta sina anställda utanför arbetstid, rapporterar Zdnet. Undantaget får bara ske vid nödsituationer eller exceptionella omständigheter.

Den nya lagen kommer träda i kraft 1 februari 2022. Belgien är det tredje EU-landet som inför någon form av kontaktförbud för chefer. I april förra året införde Irland en lag som ser till att chefer inte kan straffa anställda som ignorerar chefen utanför arbetstid. Portugal har liknande regler där chefer på företag med 10 eller fler anställda kan få betala böter om de kontaktar sina anställda på fritiden.

Bakgrunden till de nya lagstiftningarna är att allt fler tvingats att jobba hemifrån under pandemin där de haft svårt att separera arbetstiden från fritiden. Lagen är till för att skydda anställda från att drabbas av stress och utbrändhet.

Kan införa 4-dagars arbetsvecka
Ett annat förslag som växt fram i Belgien under pandemin är införandet av en extra helgdag. Myndigheter ska tillsammans med näringsliv och fackförbund arbeta fram en ny lagstiftning som leder till 4-dagars arbetsvecka, enligt Politico.

Belgien är inte ensamma om idén utan även Spanien har under pandemin planer på att införa 4-dagars arbetsvecka efter ett förslag från vänsterpartiet Más País. Målet med kortare arbetsvecka är att förbättra både miljön och hälsan för arbetare.

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se