Kontakta oss

UTRIKES

Danska S vill införa parallellsamhällen för ukrainska flyktingar

Publicerat

den

Foto: Sandra Skillingsås, Arbeiderpartiet

INRIKES Socialdemokraterna i Danmark vill skapa parallellsamhällen där danska medborgare lever i avskildhet från ukrainska flyktingar. Annars hotas den danska välfärden. Det uppger landets integrationsminister.

I början av ukrainakriget fick flyktingar från Ukraina betydligt mer rättigheter än utomeuropeiska flyktingar. Som exempel, den så kallade smyckeslagen, där danska poliser tvingades konfiskera flyktingars smycken efter flyktingkrisen 2015, skulle helt plötsligt inte gälla de ukrainska flyktingarna. Likaså fick de ukrainska flyktingarna gratis resor inom kollektivtrafiken och en rad andra förmåner. Men nu är det snart slut på det. Danska Socialdemokraterna har nämligen börjat klassa flyktingvågen från Ukraina som ett hot mot den danska välfärden.

Enligt Danmarks integrationsminister Mattias Tesfaye. är hotet mot välfärdssamhället så pass stort att Socialdemokraterna vill luckra upp de rättigheter som folk med uppehållstillstånd normalt brukar ha i Danmark. En av de saker Socialdemokraterna diskuterar är att skapa små parallella samhällen där endast ukrainska flyktingar ska bo.

– Vi förbereder att ukrainare ska inkvarteras i en sorts ukrainar-byar där det kan finnas förskolor och undervisning för barnen på ukrainska, som ukrainarna själva hjälper till med, säger Mattias Tesfaye till Berlingske. 

– Tillströmningen till Danmark är så våldsam just nu att om vi inte är flexibla i sättet vi möter ukrainarna på så finns det risk att vi inte kommer kunna känna igen vårt samhälle, säger han.

Socialdemokraternas förslag har kritiserats av flera andra partier som menar att Socialdemokraterna är oärliga när dom ställer ukrainska flyktingar mot välfärden. Trots det har små parallella ukraina-byar redan börjat byggas. Den första i Köpenhamn väntas stå klar inom ett par veckor.

Fatima Mohammad
redaktionen@aktuelltfokus.se