Kontakta oss

DEBATT

Showan Shattak: Det är något som inte stämmer med polisens agerande

Publicerat

den

Faksimil Youtube

DEBATT    Det är något som inte stämmer med hur polisen agerade under oroligheterna i Rinkeby och Örebro. Det skriver dagens debattör Showan Shattak och listar några märkliga omständigheter.

Polisregionen Skåne flyttade dagens tillstånd från Landskrona till en rastplats bredvid en motorväg i utkanten av Malmö. Så enkelt hade Polisen kunnat förebygga gårdagens upplopp i Rinkeby och Örebro, efter torsdagens lärdom.

Varje gång Rasmus Paludan har sökt tillstånd i Malmö och Rosengård så har man antingen nekat tillstånd eller flyttat mötet. Första gången nekade man honom att hålla en koranbränning i Rosengård och han fick inreseförbud. Kort därpå dök hans anhängare ändå upp på Rosengård och fortsatte senare vidare till Stortorget. Då blev rasisterna polisanmälda för brott mot ordningslagen.

Andra gången ville Paludan hålla torgmöte och koranbränning bredvid Malmö moské och Möllevångstorget. Då gav polisen dem tillstånd på en ödslig plats i Bunkeflo på andra änden stan istället. Polisen har alltså rätt att ändra plats och tid med hänsyn till ordnings- och säkerhetsläget. Något som polisen började applicera i början av 1990-talet efter de nationalistiska skinheadsdemonstrationerna kring 30 november.

Polisen har sju tillståndsenheter som finns i sju olika regioner runt om i landet. Varför sökte inte andra stationer lärdomarna av Polisregionens Syds strategier och erfarenheter, som var först med att ha Rasmus Paludan på besök?

Varför placerades fotgående poliser ut i en utsatt situation, när den välkända SPT-taktiken, (särskild polistaktik mot folkmassor) betonar användandet av förstärkta säkerhetsfordonen?

Varför använde inte polisen sina polissköldar?

Varför överger man bepansrade fordon? Varför lämnas dom med öppen dörr? Varför lämnar man kvar nycklarna i fordonen?

Hur resonerar polismyndigheten kring valet av platsen i Örebro? Bredvid en moske, i en stadsdel där många i befolkningen är utlandsfödda, under ramadan. Allt detta i en tid där rasistiska hatbrott, följt av hatbrott mot religiösa grupper, är ett växande problem.

 

Showan Shattak
redaktionen@aktuelltfokus.se