KRÖNIKA

Därför bör du inte åka till Falun på 1 maj

KRÖNIKA| Det finns vissa trick som en tänkande människa inte bör gå på mer än en gång. Jag håller sällan med Säkerhetspolisen om något, men en sak har de rätt i: Nordiska Motståndsrörelsen är nog Sveriges största hot mot vår inrikes säkerhet.

Inte bara för att de är nazister, våldsbenägna och farliga såväl för organiserade antirasister som för vanligt folk, utan också för att de är smarta.

Vi är vana vid att tänka på nazister som det där packade packet som på 80-talet stod och heilade på Helikopterplattan i Stockholm. Det är en av orsakerna till att media och allmänheten inte tog det reella hotet från organiserade nazister på allvar när de mördade folk på 90-talet och under början av 2000-talet. Och inte nu heller. Att sticka huvudet i sanden är ett smärtfritt sätt för media och borgare att låtsas som att ett problem som till stor del är resultatet av det samhälle de skapat inte finns.

Svenskarnas Parti och senare Nordiska Motståndsrörelsen har kopierat det som Kristdemokraterna brukat göra i Uppsala och som dessförinnan den obetydliga fjantgruppen Liberala Partiet ägnat sig åt: att försöka provocera arbetarrörelsen till att visa sig från sin sämsta sida på sin egen dag, första maj. Förra året intog nassarna Borlänge, dessförinnan var det Svenskarnas Parti som besökte Jönköping. I år är det Falun som gäller. Och delar av arbetarrörelsen hugger på betet. Igen. Som om de vore megafonister för Nordiska Motståndsrörelsen gastar de “alla till Falun”.

Jag har tidigare i krönikor försökt peka på det faktum att en vänster som inte sätter agendan är en värdelös vänster. Exakt det är vad som nu händer, igen och mot bättre vetande. Hellre än att formulera sina egna krav och sätta sina agendor en dag då svensk medias uppmärksamhet är fäst på oss, drar vi i klasar till Falun för att motarbeta en agenda som redan är extremt impopulär, även om man inte ska underskatta nazisternas potential att växa som rörelse.

Jag har förståelse för de kamrater som åker till Falun. Det har jag faktiskt. Och framförallt har jag förståelse för att de som bor i stan eller i närheten kommer att behöva organisera ett motstånd mot nazisternas marsch. Jag är helt solidarisk med den kampen. Däremot bör så många som möjligt stanna i sina hemstäder för att tillsammans delta i styrkemanifestationer för skapandet av ett nytt och bättre samhälle. Att ha en agenda som är emot istället för en agenda som är för något är inte vad arbetarrörelsens dag ska handla om. Därför stannar jag i Stockholm den första maj och därför bör du som bor i Göteborg stanna i Göteborg, du som bor i Malmö eller Östersund stanna i Malmö eller Östersund och så vidare. Vi ska gräva där vi står och sätta vår egen dagordning.

Jonas Lundgren
jonas.lundgren@aktuelltfokus.se

Upp