Kontakta oss

INRIKES

Vänsterpartiet krossade Socialdemokraterna på första maj

Publicerat

den

Vänsterpartiet fyllde Möllevångstorget i Malmö - Foto: Aktuellt Fokus

1 MAJ Vänsterpartiets första maj-firande var större än Socialdemokraternas på flera orter runtom i landet. Aktuell Fokus var på plats i Malmö för att ta pulsen på V:s första maj-firande.

Första maj är arbetarrörelsens stora dag men på senare år har V dragit ifrån det gamla arbetarpartiet Socialdemokraterna på första maj. I år var V:s demonstration större än S i Stockholm, Malmö, Göteborg och flera andra orter runtom i landet. I Malmö slog V:s första maj-firande nytt rekord med 6000 deltagare, nära tre gånger så många som Socialdemokraternas demonstration i Malmö. Aktuellt Fokus var på plats på Möllevångstorget i Malmö för att ta pulsen på V:s första maj-firande och fråga folk på plats varför de tror att V drar ifrån S på arbetarrörelsens dag.

Kerstin Lidén har tagit sig in från Burlöv till Malmö för demonstrationen. Hon tycker det är riktigt bra att V har ett större första maj-firande än S.

Kerstin tycker att Socialdemokraternas politik har blivit alldeles för höger.

”V står för en vänsterpolitik till skillnad från Socialdemokraterna. De har tagit ett steg för långt till höger. I en del frågor står de till och med till höger om Centerpartiet och KD. Vänsterpartiet står fortfarande för arbetarrörelsens gamla ideal.” säger hon.

”Första maj är enda gången på året då vi kan skrika ut till de som bestämmer att vi inte gillar läget”, säger Magnus Thulin.

Magnus konstaterar att Socialdemokraterna inte är socialister.

Han tycker det känns skönt att V är större än S på första maj. ”När S har blivit ett mittenparti som kastar ut stora delar av befolkningen i bidragsberoende eller helt bort från bidrag, då tror de nog inte alls på socialismen längre”, fortsätter han.

Laila Özen står med dottern Rosalin och håller en flagga från kurdiska Folkets Försvarsenheter (YPG) i handen. På frågan varför hon demonstrerar svarar hon att hon alltid brukar demonstrera på första maj varje år.

Laila tycker inte att S står för rättvisa

I år vill hon särskilt lyfta frågan om Afrin som ockuperas av Turkisk militär. ”Det är en stor orättvisa och världen tiger.” På frågan om vad hon tycker om att V:s första maj-demonstration överträffar S svarar Laila att det är jättebra. ”Vänsterpartiet står för rättvisa, inte Socialdemokraterna.”

Malmöhjälten Showan Shattack var konferencier på V Malmös första maj-firande

 

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se