Kontakta oss

DEBATT

Därför tänker jag rösta politiskt i Melodifestivalens final

Publicerat

den

melodifestivalen_2014_bild_7

KRÖNIKA | Jag är ingen fantast av Melodifestivalen men har valt att slå mig ner i soffan för att se deltävlingarna i år. Jag tänker även se finalen nu på lördag tillsammans med familjen. Med handen på hjärtat har är det ingen av låtarna fångat mitt intresse. De flesta låtarna handlar om kärlek, krossade drömmar och människoöden. Det är så klart fint och ska på intet sätt förkastas. Men jag har bestämt mig för att jag kommer att rösta på en låt av rent politiska skäl. Som ett politiskt ställningstagande. Inte för att bidraget är bättre än de övriga, utan för att den här låten är en nagel i ögat på den rasistiska miljön med Sverigedemokraterna i spetsen.

För ett tag sedan gick Björn Söder, riksdagsman för Sverigedemokraterna ut och deklarerade att i Sverigedemokraternas Sverige är inte judar, muslimer eller samer en del av nationen. För att få plats i Sverigedemokraternas trånga skokartong av beskrivningen Svensk så var man tvungen att avsäga sitt kulturella arv. Du kan inte vara både Svensk och jude eller same och svensk samtidigt. Individen får med andra ord inte avgöra sin egen identitet.

Av ren princip kommer jag rösta på Jon Henrik Fjällgren. Jag kommer enbart att rösta på honom för att han är en same som sjunger på samiska. Samer är en av Sveriges nationella minoritetsgrupper som har fått utstå negativ särbehandling sedan länge rent historiskt, men också i nutid. De är kanske inte den mest utsatta gruppen men de utsätts för kränkningar precis som alla andra som inte passar in bland majoritetsbefolkningens normer. I tider med nationalistiska strömningar i Sverige bildade staten ett rasbiologiskt institut som skulle forska om den vita rasens förträffligheter. Man skulle helt enkelt kategorisera, generalisera och värdera människor efter människors ursprung. Sveriges minoriteter som judar, zigenare och samer sågs som mindre begåvade och smutsiga. Dessa tongångar är tillbaka i svensk politik idag, man värdesätter människor efter hudfärg, kulturellt arv och härkomst.

Jag kräver inte särlagstiftningar för samer eller minoriteter i Sverige. Jag kräver att de ska behandlas som alla andra med samma rättigheter som alla andra boende i Sverige. Idag vill den rasistiska miljön med Sverigedemokraterna i spetsen trakassera minoriteter och minska deras inflytande i den demokratiska processen.

För varför kan inte en same, en person rötterna i Mellanöstern eller en romano boende i Sverige representera Sverige? Har normaliseringen av rasistiska värdegrunder om svenskhet gått så långt att vi nu sitter fast i Sverigedemokraternas och rasisternas har fått tolkningsföreträde om vem som är svensk eller är representativ för Sverige? Nä Skicka en same till att representera Sverige så får rasisterna huvudvärk flera månader framöver. Det är helt klart värt några kronor på lördag.

Rickard Karlsson
rickard.karlsson@aktuelltfokus.se

Fortsätt läsa
Annons