Kontakta oss

DEBATT

Moderaternas bajsmacka kostar 120 miljoner

Publicerat

den

Anna König Jerlmyr - Pressbild Moderaterna

DEBATT   Frågan är om Moderaternas agerande var medvetet sabotage eller om det berodde på inkompetens. Det enda vi vet just nu är att Moderaternas björntjänst gör ingen glad, speciellt inte alla som jobbar inom skolan.

I upptakten till valet i september förra året så kom dåvarande styret i Stockholm stad på en brilliant idé om hur man skulle glädja stadens medarbetare. I maj slog man på stora trumman och berättade för stadens över 40 000 anställda att som tack för det enorma arbete de hade gjort under pandemin, så skulle man få en välförtjänt gåva.

Dåvarande finansborgarrådet Anna König Jerlmyr (M) uttryckte det så här: ”Till allas viktiga arbete i stadens verksamheter vill vi nu visa vår stora, stora uppskattning med ett tack till alla de som gjort storartade insatser i våra många verksamheter.”

Presenten som högerstyret gav stadens medarbetare var en höjning av friskvårdsbidraget för 2022 och 2023 från 2 000 till 5 000 kr per år och medarbetare. Kostnaden skulle staden stå för, inga enskilda skolor eller andra verksamheter skulle belastas ekonomiskt.

Lät ju alldeles strålande, fantastisk personalpolitik kan man tycka. Kruxet var bara att det inte var budgeterat för, friskvårdsbidraget för år 2022/2023 var inte finansierat.

Dilemmat som nuvarande styret i Stockholm ställdes inför, med ökad inflation, ökade el och livsmedelskosnader och mindre stöd till kommunerna från Marionettregeringen var alltså en ofinansierad utgift på i runda slängar 120 miljoner kronor.

Att dra tillbaka friskvårdsbidraget var inte görligt av förklarliga skäl. Man kom fram till att kostnaden skulle läggas på de olika förvaltningarna och verksamheterna. För Utbildningsförvaltningen höjdes skolpengen för att täcka upp kostnaden, en höjning som snabbt ätits upp av inflationen.

Nu befinner vi oss i ett läge där stadens rektorer plötsligt fått en merkosnad i sina redan strama budgetar.

Jag som centralt facklig företrädare sitter med i flera olika skolors Samverkansgrupper, ser uppgivna rektorer försöka få ihop sina budgetar, man talar om nerskärningar i personalen. Det har redan börjat ske i flera skolor. Jag kan föreställa mig våndan för de anställda på skolorna, att tvingas välja mellan att använda sina 5000 kronor eller få behålla sina arbetskamrater. För att inte tala om läromedel till eleverna.

Det hela får mig att tänka på talesättet ”Beware of Greeks bearing gifts”. Marionettregeringen talar vitt och brett om satsningar på skolan, vi i Stockholm Stad vet att när Högern ger medborgarna en gåva så är det i slutändan medborgrna som får betala surt för presenten.

Tack för bajsmackan M, L, C, KD och MP.

Loan Sundman – Kommunal
redaktionen@aktuelltfokus.se