Kontakta oss

DEBATT

NCDK Sverige: ”Vi anordnar hungerstrejk mot turkiska diktaturen”

Publicerat

den

DEBATTDe politiska fångarna i Turkiet har sedan 15 februari inlett en hungerstrejk. Hungerstrejken sker för att på alla sätt få turkiska regeringen att upphäva all isolering av den kurdiska folkledaren Abdullah Öcalan och få ett slut på kränkningarna av mänskliga rättigheter i fängelserna.

En del fångar har hungerstrejkat i över 58 dagar. Hälsotillståndet förvärras varje dag och de har inte undersökts av läkare, en del har massiv viktminskning och förvägras B1 vitamin. Deras tillstånd har nått en kritisk fas och flera är i ett sådant tillstånd att de kan mista sina liv vilken dag som helst.

Fångarna hotas och torteras fysiskt och psykiskt, familjebesök ställdes in för att anhöriga ska slippa vakternas trakasserier.

Trakasserier är inte ovanliga vid familjebesök men har blivit mycket värre sedan hungerstrejken inletts. Risk för dödsfall är enormt stort nu. Allmänheten och alla som blundar för detta är ansvariga.

Runt om i Turkiet men även Europa inleds nu flera hungerstrejkar i solidaritet men även för att uppmärksamma fångarnas situation. I vissa länder i Europa inleds hungerstrejk på obegränsad tid, som innebär att de inte upphör förrän fångarna fått sina krav godkända.

I Sverige kommer NCDK Sverige tillsammans med kvinnoförbundet Amara att anordna en hungerstrejk. Fredagen den 14 april från kl 08:00 till söndag den 16 april kl 12:00 kommer vi att hungerstrejka på Sergels torg i Stockholm. Hungerstrejken avslutas med en demonstration på Sergels torg.

NCDK Sverige
Kurdiska Demokratiska Samhällscentret