Kontakta oss

EKONOMI

Demokratifientliga handelsavtalet TTIP stoppas igen!

Publicerat

den

Stoppa-TTIPTTIP| Aktuellt Fokus har tidigare rapporterat om det demokratifientliga handelsavtalet TTIP som bland annat innebär att företag kan köra över folkets demokratiska rättigheter. Nu har förhandlingarna havererat.

Det demokratifientliga handelsavtalet var tänkt att gälla mellan EU och USA har abrupts lagts ner efter att parterna inte kunde enas om en enda av de 27 punkterna. Enligt Svenska Dagblandet framstår det som om valet i Tyskland är en av orsakerna till att TTIP försenas, men även i Frankrike har ministrar uttryckt skepsis gentemot TTIP.

I Tyskland ska den 17e September flertalet demonstrationer gentemot TTIP utföras och i Sverige kommer det även att utföras flertalet demonstrationer i protest med det demokratifientliga handelsavtalet. Protesterna kommer även handla om CETA, vilket är ett syskon till TTIP, mellan Kanada och EU.

Att TTIP tillfälligt stoppas är samtidigt en liten seger eftersom det verkar vara möjligt att förhandlingarna tar vid igen. Den här rundan är TTIPs fjortonde, och det lär förmodligen många fler rundor i framtiden. Därför är det viktigt att framöver jobba hårt för att få politiker i Sverige och i EU att folkets demokratiska rättigheter är viktigare än företagens jakt på pengar.

Läs mer: Nobelpristagaren om demokratifientliga TTIP: ”Ett väldigt stort misstag”

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se

Fortsätt läsa
Annons