Kontakta oss

INRIKES

Demonstranter kräver stopp för svenska skattemiljoner till Turkiet

Publicerat

den

STOCKHOLM| Imorgon onsdag anordnas en stor solidaritetsmanifestation för det turkiska vänsterpartiet HDP i Stockholm. HDP är den största parlamentariska oppositionen till den socialkonservativa islamistregimen och riskerar att förbjudas.

När HDP tog sig förbi 10 procentspärren till den turkiska nationalkongressen stod det klart att vänsterpartiet hotade president Erdogans maktambitioner varpå Erdogan utlyste nyval för att slå tillbaka mot HDP.

Under valrörelsen utsattes HDP för en rad blodiga angrepp från gatumobbar och organiserade fascister. Hundratals partilokaler attackerades och på valdagen rapporterade civilbefolkningen hur polis och militär förhindrade HDP-sympatiserande minoritetsgrupper från att rösta.

Valet som har anklagats för valfusk vanns slutligen av den sittande AKP-regimen och i efterspelet har en intensiv hetsjakt pågått mot HDP:s parlamentariker. Så sent som i fredags tog turkiska nationalförsamlingen beslutet att frånta HDP-parlamentarikerna sin åtalsimmunitet som gess till landets samtliga parlamentariker.

Många bedömare menar att HDP lever på lånad tid och att AKP-regimen med största sannolikhet kommer förbjuda partiet alternativt fängsla partiets främsta företrädare.

Imorgon onsdag kommer en stor solidaritetsmanifestation anordnas i Stockholm. Bakom manifestationen står Bakurkommittéerna som skriver att de vill få den svenska regeringen att agera i frågan.

Enligt Bakurkommittéerna  är det ohållbart att den svenska regeringen skänker hundratals skattemiljoner till en regim som så sent som i fredags tog det första parlamentariska steget mot att förbjuda de vänsteroppositionella.

Med anledning av AKP-regimens avskaffande av den sekulära demokratin och det extrema våldet mot minoriteter vill den breda uppslutningen sätta press på den svenska S+MP-regeringen med Margot Wallström i spetsen. Bland annat kräver man att regeringen ska ta ställning mot förtrycket av HDP och att Socialdemokraterna ska avsluta sitt samarbete med deras turkiska systerparti CHP.

”När det turkiska parlamentet i fredags röstade igenom förslaget om att ta bort åtalsimmuniteten för HDP-parlamentariker så insåg vi faran. Faran, ett Turkiet som begått flera folkmord och som i 100 år förtryckt och än idag förtrycker minoriteter. Ett Turkiet som förnekar detta som dessutom försöker påtvinga andra att förneka detta. Vår regering har belönat det Turkiet med 700 miljoner kronor.”

Vi kräver:

– Att den svenska Regeringen, med Margot Wallström i spetsen, tydligt tar ställning mot den turkiska statens behandling av HDP.
– Att den svenska Regeringen snarast avbryter flyktingavtalet med Turkiet.
– Att den svenska Regeringen verkar för att ta bort PKK från terrorlistan.
– Att det regeringsbärande partiet, Socialdemokraterna, genast avslutar sitt samarbete med dess turkiska systerparti CHP.”

 

Förutom Bakurkommittéerna är Kurdiska Demokratiska Samhällscentret, Kurdiska Kvinnorådet Amara, Kurdish National Congress och Vänsterns Internationella Forum (VIF) medarrangörer till manifestationen. Flera aktivistgrupper och privatpersoner har i skrivande stund aviserat att de tänker delta i manifestationen.

Manifestationen kommer utgå från Mynttorget klockan 17.00. Facebookeventet finner du här.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se