Kontakta oss

NOTISER

”Första ISIS-vänliga demonstrationen i Sverige!”

Publicerat

den

turkisis
INRIKES
| Det blev kaotiskt när pro-turkiska motdemonstranter skanderade ISIS-slagord och hyllade Turkiets senaste bomboffensiv mot kurdiska anti-ISIS styrkor. Ett större antal vänstersympatisörer och pro-kurdiska aktivister valde att störa ut det man väljer att kalla för Sveriges första ISIS-vänliga demonstration.

De pro-islamistiska motdemonstranterna hade samlats utanför Turkiets ambassad i Stockholm för att hylla landets senaste bomboffensiv mot kurdiska anti-ISIS styrkor i Syrien och i Irak. Bakgrunden till den ISIS-vänliga motdemonstrationen var för att vänsteraktiva och pro-kurdiska demonstranter ville protestera mot de kurdfientliga strömningar som i skrivande stund skapar fritt spelrum för ISIS-terrorister som hålls tillbaka av Kurdistans försvarsstyrkor.

Motdemonstrationen arrangerades av bland annat Turkiska Riksförbundet. Bland annat uppmanade riksförbundet människor att bege sig till ambassaden för att ”skydda den”. På sin hemsida publicerade Turkiska Riksförbundet denna uppmaning: ”Den som är turk , bär på turkiskt blod , älskar sitt land , älskar sin flagga uppmanas att samlas utanför den turkiska ambassaden på Dag Hammarskjöls väg 20 i syfte att skydda ambassaden mot de som sympatiserar med terroristorganisationer.” I samband med uppmaningen spred man även en svartvit turkisk flagga istället för den ordinarie turkiska flaggan som bär färgerna rött och vitt.

Aktuellt Fokus har talat med aktivisten ”Jonas” som demonstrerade vid Turkiets ambassad idag. I intervjun säger Jonas att han var på plats för att visa sin avsky mot Turkiets ISIS-vänliga hållning.

Varför var du på plats vid Turkiets ambassad idag?

För att visa min avsky mot Turkiets stöd för Islamiska Staten. Den senaste veckan har de avbrutit fredsförhandlingarna med PKK, de har arresterat tusentals politiska aktivister och börjat bomba de militära styrkorna som slåss mot IS. De har därmed gett Islamiska Staten flygunderstöd genom sina bombningar på PKK, YPG/YPJ och de kvinnor och barn som också omkommer i flyganfallen. De har dessutom straffat en journalist med 30 års fängelse för att han med bildbevis visade hur Turkiska underrättelsetjänsten skickade förnödenheter till Islamiska Staten i Syrien.

Hur många var ni?

Minst 250 stycken.

Var det bara anti-ISIS demonstranter på plats?

Nej, tyvärr! Vid ambassaden blev vi bemötta av den första ISIS-vänliga demonstrationen i Sverige!

Vad gjorde dem?

De demonstrerade för Turkiets linje som handlar om att stödja Islamiska Staten för att kunna underminera PKK. De skrek att PKK är terrorister. PKK är med sina systerorganisationer de som står i fronten mot ISIS, de som, med sina liv som insats, strider för att befria de av ISIS ockuperade områdena. De viftade med Turkiets flaggor och häcklade oss som är emot Islamiska Staten.

Hade ni sökt tillstånd för demonstrationen?

Ja! Vi hade demonstrationstillstånd. Det hade inte de andra. Polisen vägrade köra bort ISIS-supportrarna. De pepparsprayade alla som gick mot deras riktning. Både unga som gamla. När vi började röra oss därifrån red de rakt in i oss. De grep flera av oss Anti-ISIS-demonstranter, när vi var på väg därifrån.

Vad kan svenska staten göra i kampen mot ISIS?

Man kan avbryta sitt samarbete med Turkiet och Saudiarabien och andra stater som öppet stödjer IS. Åtminstone markera! Nu vill Turkiska regeringen förbjuda HDP (ett politisk parti i Turkiet) som fått 13 % av rösterna. Sverige borde sätta ner foten! Sverige borde också häva terrorstämpeln på PKK med tanke på att de garanterar att IS inte ska få en ännu större spridning. Det är skandal att svenska regeringen inte gör mer om de påstår sig värna mänskliga rättigheter och demokrati!

Vad kan privatpersoner göra?

Man kan göra alltifrån att skänka pengar till att bygga opinion till att ansluta sig till någon av de organisationer som strider mot ISIS.

Aktuellt Fokus har försökt nå Turkiska Riksförbundet utan framgång under kvällen. Jonas heter egentligen något annat men har blivit lovad anonymitet och källskydd med tanke på den extrema hotbild som finns mot kurdiska socialister från den islamistiska terrororganisationen.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se