NOTISER

“Första ISIS-vänliga demonstrationen i Sverige!”

turkisis
INRIKES
| Det blev kaotiskt när pro-turkiska motdemonstranter skanderade ISIS-slagord och hyllade Turkiets senaste bomboffensiv mot kurdiska anti-ISIS styrkor. Ett större antal vänstersympatisörer och pro-kurdiska aktivister valde att störa ut det man väljer att kalla för Sveriges första ISIS-vänliga demonstration.

De pro-islamistiska motdemonstranterna hade samlats utanför Turkiets ambassad i Stockholm för att hylla landets senaste bomboffensiv mot kurdiska anti-ISIS styrkor i Syrien och i Irak. Bakgrunden till den ISIS-vänliga motdemonstrationen var för att vänsteraktiva och pro-kurdiska demonstranter ville protestera mot de kurdfientliga strömningar som i skrivande stund skapar fritt spelrum för ISIS-terrorister som hålls tillbaka av Kurdistans försvarsstyrkor.

Motdemonstrationen arrangerades av bland annat Turkiska Riksförbundet. Bland annat uppmanade riksförbundet människor att bege sig till ambassaden för att “skydda den”. På sin hemsida publicerade Turkiska Riksförbundet denna uppmaning: “Den som är turk , bär på turkiskt blod , älskar sitt land , älskar sin flagga uppmanas att samlas utanför den turkiska ambassaden på Dag Hammarskjöls väg 20 i syfte att skydda ambassaden mot de som sympatiserar med terroristorganisationer.” I samband med uppmaningen spred man även en svartvit turkisk flagga istället för den ordinarie turkiska flaggan som bär färgerna rött och vitt.

Aktuellt Fokus har talat med aktivisten “Jonas” som demonstrerade vid Turkiets ambassad idag. I intervjun säger Jonas att han var på plats för att visa sin avsky mot Turkiets ISIS-vänliga hållning.

Varför var du på plats vid Turkiets ambassad idag?

För att visa min avsky mot Turkiets stöd för Islamiska Staten. Den senaste veckan har de avbrutit fredsförhandlingarna med PKK, de har arresterat tusentals politiska aktivister och börjat bomba de militära styrkorna som slåss mot IS. De har därmed gett Islamiska Staten flygunderstöd genom sina bombningar på PKK, YPG/YPJ och de kvinnor och barn som också omkommer i flyganfallen. De har dessutom straffat en journalist med 30 års fängelse för att han med bildbevis visade hur Turkiska underrättelsetjänsten skickade förnödenheter till Islamiska Staten i Syrien.

Hur många var ni?

Minst 250 stycken.

Var det bara anti-ISIS demonstranter på plats?

Nej, tyvärr! Vid ambassaden blev vi bemötta av den första ISIS-vänliga demonstrationen i Sverige!

Vad gjorde dem?

De demonstrerade för Turkiets linje som handlar om att stödja Islamiska Staten för att kunna underminera PKK. De skrek att PKK är terrorister. PKK är med sina systerorganisationer de som står i fronten mot ISIS, de som, med sina liv som insats, strider för att befria de av ISIS ockuperade områdena. De viftade med Turkiets flaggor och häcklade oss som är emot Islamiska Staten.

Hade ni sökt tillstånd för demonstrationen?

Ja! Vi hade demonstrationstillstånd. Det hade inte de andra. Polisen vägrade köra bort ISIS-supportrarna. De pepparsprayade alla som gick mot deras riktning. Både unga som gamla. När vi började röra oss därifrån red de rakt in i oss. De grep flera av oss Anti-ISIS-demonstranter, när vi var på väg därifrån.

Vad kan svenska staten göra i kampen mot ISIS?

Man kan avbryta sitt samarbete med Turkiet och Saudiarabien och andra stater som öppet stödjer IS. Åtminstone markera! Nu vill Turkiska regeringen förbjuda HDP (ett politisk parti i Turkiet) som fått 13 % av rösterna. Sverige borde sätta ner foten! Sverige borde också häva terrorstämpeln på PKK med tanke på att de garanterar att IS inte ska få en ännu större spridning. Det är skandal att svenska regeringen inte gör mer om de påstår sig värna mänskliga rättigheter och demokrati!

Vad kan privatpersoner göra?

Man kan göra alltifrån att skänka pengar till att bygga opinion till att ansluta sig till någon av de organisationer som strider mot ISIS.

Aktuellt Fokus har försökt nå Turkiska Riksförbundet utan framgång under kvällen. Jonas heter egentligen något annat men har blivit lovad anonymitet och källskydd med tanke på den extrema hotbild som finns mot kurdiska socialister från den islamistiska terrororganisationen.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se

47 kommentarer

47 Comments

 1. peter

  2016-06-30 den 23:37

  Dessa jäkla turkar , den dagen ISIS och deras \”hangaround\” förintas så stryker ju turkiet också med ? ?

 2. Hiwa Hamrén

  2015-08-02 den 23:41

  Om ni också var vän med vargen skulle ni kalla fåret för \”odjuret\”. Turkiet är med i Nato, där USA har den största rollen. Om man \”jävlas\” med Turkiet så jävlas man med Nato och därmed USA. Därför stämplas man som \”odjuret\”. Det är och har alltid varit en sådan smutsig politik. Och vi vaknar varje morgon och går till våra jobb i tron att vi lever i ett demokratiskt samhälle där de mänskliga rättigheterna är högsta prioriteten.

 3. Malin

  2015-08-02 den 22:24

  Det som turkiska riksförbundet gör är hets mot folk grupp som kan leda till förtal. Ordföranden som uttalar dessa ord bör ställas inför rätta. Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor bör dra in bidraget som turkiska riksförbundet får omedelbart. Enligt kriterier som ställs uppfyller inte de krav som ställs

 4. Rojava = Love

  2015-08-01 den 19:09

  Är varken kurd, svensk eller turk. Däremot var jag intresserad då jag fick höra om turkarnas motdemo. Gick dit och kollade på spektaklet. Såg hur flera turkar gjorde fascisthälsningar mot kurder. Såg även hur kurder gjorde obscena tecken mot turkarna. Tyvärr skrek en del kurder grova rasistiska grejer mot turkarna. Det är inte okej!

  Än värre är det däremot att stå och skrika samma slagord som daesh använder, vilket turkar på plats gjorde. \”Vi har kommit till er med slakt\”. Precis samma skit som daesh spyr ut. Vidrigt så det skriker om det. Varför beter man sig så?

 5. Fateh Aresh

  2015-07-31 den 19:20

  I själva verket kan man kalla denna som kollision mellan två idéer och uppfattningar. I princip kämpar kurderna för ett rättvist samhälle för alla människor, detta ide är i grunden en fara för Turkiet makthavare som är sympatisörer för ISIS och de Turkar som har Apartheidens ideologi (tankar). De två omänskliga idéerna förenar tillsammans som ett hinder för att motarbeta kurdernas frihets ide.

 6. Akam

  2015-07-31 den 17:02

  Turkiet sitter och hyllar ISIS och kallar PKK för terrorister.

 7. Gabi

  2015-07-31 den 16:28

  Det finns många turkar som är emot erdogan och hans politik det får vi inte glömma, men konstigt nog de hörs inte eller synas jag förstår inte varför de är passiva . Alla känner till Turkiets blodiga historia och de bekräftar det genom sitt stöd till isis men vi får inte heller glömma att Europa och america stödde isis specielt Frankrike och England och vissa väst länder gör det fortforande ingen är bättre än ingen . Ok . Och nu när väst insåg att syriska president gick inte att störta och de behöver inte längre isis för jobbet då började de kalla de för terrorister men innan de kallades för rebeller . Föresten vem gjorde al Qaida ?? USA OCH SAUDIARABIEN FÖR ATT KRIGA MOT SOVIET I AFGHANISTAN

 8. Mats Magnusson

  2015-07-31 den 13:58

  Jag undrar varför vår veka regering inte ger mer stöd till dessa härliga kurder! Speciellt hjältarna i YPG som jag beundrar väldigt mycket. Såg en ung svensk kille på Tv4 häromdagen som varit och slagits med YPG i syriska Kurdistan och man blev stolt som svensk! Alla kurder jag pratat med är demokratiskt härliga personer. Tidigare hade jag inte mycket information om PKK men efter att ha forskat och läst lite om vad de vill uppnå i syriska Kurdistan så har dom mitt fulla stöd! Dags att vår regering stöttar dessa hjältar och hjältinnor!

  • D

   2015-07-31 den 14:55

   Dock är den största gruppen som driver på i anfallskriget mot terroristsekten ISIS är kurdiska muslimer i YPG. Sen finns det även aSsyrier/syrianer mfl med i bilden. Alla krafter muslimer, kristna, antireligiösa, judar osv som gåt samman och gör slut på ISIs är positivt. MenYPG är de som ska hyllas.

 9. Martin

  2015-07-31 den 13:19

  Ni pratar om Turkar hit turkar dit. Ni pratar om självständighet och respekt. Ni pratar om yttrandefrihet och ömsesidigt kärlek till mänskligheten. Jag är inte 100% turk. Har kurdisk blod i ådrorna \”stolt\”
  Måste skriva att ingen av kommentarerna som är skrivet här är realistiska med dess rätta historik. Detta demon handlar inte om kurder. Utan enbart PKK YPG och stödjande T.märkta organisationer. Varför är det ingen här som säger emot Barzani (Irak) som ger Turkiets regim rätt att anfalla PKK. När fan ska ni börja lära er att inte lyssna på idioti eller läsa/lära \”fakta som en T.märkt organisation har skrivit som tycker är rätt. Och använder detta för att hjärntvätta oallmännbildade individer. Frihet skapas/utvecklas inte på en dag. Man kämpar för det som lag/team/familj. Inte som Pkk går ut till media och vill att man ska tycka synd om dessa t.märkta individer. Ursäkta mig ifall jag kliver över på någons tå eller stolthet. Det jag menar är att det är skillnad på Turk/Kurd och PKK. Nu har jag försökt skriva riktigt kort och gott och vet att detta kommer att få vissa att bli arg. Men det är inte syftet. Ursäkta för stavningsfelen och lycka till för mänskligheten.

  • Tom

   2015-07-31 den 19:01

   Anser du att AKP regeringen på allvar har samma progressiva utveckling och politik som HDP? Du är ute och cyklar. Nelson Mandela var också terrorist fram till 2008 av USA, anser du att han var en terrorist?

  • kalle

   2015-07-31 den 20:24

   Fast nu har du missat att Erdogan arresterat Barzani för att han fördömt Turkiets bombningar och get sitt stöd åt PKK.

   Och nej kurder är ju inte på något sätt en homogen grupp och det har ingen påstått. De tycker olika precis som svenskar gör. Men något som är klart är att de blivit förtryckta och mördade i en jävla massa år och då är det klart att de slår tillbaks våldsamt när de får möjligheten. Inget förtryckt folk har någonsin genom historien blivit fria utan våld.

 10. Fredrik

  2015-07-31 den 12:13

  På tiden att kurderna får ett eget land! Nog med daltandet av ISIS-sympatisörer

 11. Nataly Hultgren

  2015-07-31 den 10:29

  Och människor turistar som vanligt i detta vidriga och fascistiska landet. Turkiet är Iran i fårakläder! Turkar är minst lika extrema och islamistiska som Irans mullor. När ska väst förstå detta? Turkiets stora mål är att slå sig ihop led ISIS och tillsammans bilda ett stort osmanskt rike grundad på islamisk lag! Öppna ögonen omvärlden!

 12. Siyako

  2015-07-31 den 09:50

  Som nelson mandela säger!
  Om du skulle tänka dig lära känna en turk .du får bli kurd för en enda dag

 13. kalle

  2015-07-31 den 09:43

  Tycker inte folk ska hetsa upp sig allt för mycket mot turkar. Det är ju först och främst den turkiska regimen och dess anhängare som är problemet. Alla turkar stödjer ju inte idiotin som pågår. Det är ju t.ex. en turkisk demonstration imorgon mot Erdogan och hans politik i Göteborg.

 14. KRD

  2015-07-31 den 09:40

  I hope that mother nature gives an biggest earthquake to Turkey so that entire, Turkey and turkish goverment will desappear to the ground and ISIS PROBLEM IS SOLVED!

 15. Nisse

  2015-07-31 den 08:07

  Källa på det här?

 16. Benco

  2015-07-31 den 06:38

  Både jag och min fru är turkar i exil och är lika ledsna över vad skäggnissarna gjort med landet som vi är glada att vi inte bor där. Död åt Erdogan! Länge leve det sekulära arvet!

 17. kardo

  2015-07-31 den 03:54

  Degens plitiska miljön i Turkiet liknar den Sydafrikanska Aparthaiden på slutet av 60 talet då nationaistpartiet utvecklade ett politisk system för att diskriminera de svarta och avskaffa representanter i parlamentet för vissa grupper.

 18. Jabbar Highways

  2015-07-31 den 02:22

  Helt otroligt att såna Fascist turkar får vistas i Sverige. Ut me hela pscket föe fan. Dessa jävla Attaturkine borde skämmas och må de hamna i misär så de kunde känna på vår smärta.

 19. S.bengtsson

  2015-07-31 den 00:21

  Rasist turkar stödjer ISIS i Stockholm. Alla måste reagera stark mot de rasistiska turkarna och ISIS! Erdogan stödjer de vilda ISIS med allt, vapen,mat…i Syrien och vissa rasistiska turkar också arbetar/stödjer ISIS i Sverige. De får inte våga i detta fritt och rättvisa land. Här är inte mördare Turkiet.

 20. mashum korkmas

  2015-07-31 den 00:09

  Öcalans själv nämner Gramsci som den som har bra ideér för ett kudiskt samhällsbygge och han e knappast någon anarkistinfluerad tänkare, inte heller PYD, o Muslim, läs på ordentligt. Men det stämmer att de i sin ideologi ser det orimliga i den imperialistiska konsumtionen och att naturen håller på att förstöras, läs gärna Roots of civilisation, av Öcalan

 21. sara

  2015-07-31 den 00:05

  de enda som kurder vill ha de e bara frihet. de vill ha frihet . de vill leva som alla andra lever. prata kurdiska utan att vara rädda.
  men om de fortsätter så då e de krig. Turkiet hjälper ISIS o de här idioterna dödar människor o våldtar o gör allt möjligt.
  beji kurd o Kurdistan

  • tt

   2015-07-31 den 03:00

   varför lever inte mina kusiner/släkt som är kurder i hat och oro i turkiet? De kan prata sitt språk och lever i frihet med det turkiska folket, vad är problemet? Skulle du vilja att sverige hade folk som bara prata sitt språk och inte svenska?

   • sara

    2015-08-01 den 01:07

    Haham din fråga e lite konstig faktiskt om du e från Turkiet o du e kurd då skulle du fatta. problemet e att vissa turkar vill inte att kurderna ska ha frihet. exempel. Här i Sverige man har rätt till att pluga hem språk som andra språket i skolan. I Turkiet man ska bara läsa turkiska o de e förbjudet att läsa kurdiska.
    de finns mer än 30 miljoner kurd i turkiet o har inte rätt till sitt språk.
    jämför inte Sverige med Turkiet de e stor skillnad.
    lyssna inte bara på en sida du borde lyssna på både och.

 22. mashum korkmas

  2015-07-31 den 00:01

  Hela turkiet med sin fascistiska Ataturkism e helt sjukt – ungefär som om man i tyskland skullle ha bilder o statyer på Hitler lite varstans.

 23. Maria Lindqvist

  2015-07-30 den 23:27

  Har sätt olika nyheter om hur Turkiet stödjer islamiska staten, nu har vi det bevisat för oss i Sverige också.
  All respekt till Kurderna !
  SKÄMS PÅ ER TURKAR

  • Nån anonym

   2015-07-31 den 18:11

   Vadå skäms på er Turkiet! Lyssna bara för att turkar stödjer islamiska staten betyder det INTE att alla gör det. Jag är kurd men har flera turkiska vänner som inte gillar att Turkiet stöder islamska staten. SÅ FUCKING INTE TA ALLA TURKAR PÅ EN OCH SAMMA KANT.

   • Robin

    2015-08-02 den 21:55

    Turkiska staten, inte folket, borde skämmas och det var antagligen det Maria menade 🙂 Vad folket tycker har jag ingen aning om men det är inte de som fattar beslut om att bomba människor som slåss mot IS och har svårt att tro att de tycker det är en bra idé. Så jag är helt på din sida. Dina kamrater är ju ett bra exempel på det! Tycker att alla som stöder IS, oavsett om det är regeringar eller personer, turkar, svenskar, serber eller whatever, är riktigt jävla störda i huvudet. Peace!

   • Goran

    2015-09-20 den 15:27

    Hon sa \”skäms på er, Turkiet\” och inte turkar. Sen skulle det vara kul om en enda turk i Sverige skulle ta avstånd från Erdogan regeringen.

 24. Jovan

  2015-07-30 den 23:22

  gick förbi demon med tjejen och frågade några av kurderna om syftet med demon och det är svårt att inte känna sympati med deras sak. Man har läst lite om hur turkiet fungerat som en jihadist highway och hur den turkiska regeringen sett mellan fingrarna på att isis fått växa sig starkare och starkare och då undrar man förstås vilka stolpskott som dessa turkar är som sedan demonstrerar för massmördare! Turkiska regeringen är förvisso inga duvungar med massmord på assyrer, armenier och kurder men på 2000-talet tycker man förstås att även turkar borde ha utvecklats men så verkar det dessvärre inte vara fallet.

  Erdogan borde göra det enda rätta och attackera enbart isis istället för att använda de som ett svepskäl för att attackera kurder som är de enda som kämpar mot isis. Man känner förakt och jag för min del kommer aldrig mer sätta min fot i turklandet.

 25. Erik

  2015-07-30 den 23:05

  Ta bort PKK från terrorlistan nu! Helt otroligt de är på den när de är de enda nästan i regionen som står för progressiv politik!

  • Mats Magnusson

   2015-07-31 den 14:01

   Jag skulle nog påstå att dom är ensamma i den regionen om att stå för en progressiv politik. Otroligt hur dom lyft fram genusperspektivet och andra utsatta grupper i samhället. Det finns hopp för mellanöstern! Snacka om att vi västlänningar satsade på fel hästar när vi styckade det landet efter krigen.

 26. Albin Ek

  2015-07-30 den 22:07

  Väldigt intressant demonstration för oss svenskar som står utanför det politiska sammanhanget.

  En tydlig markering krävs av den svenska regeringen men än så länge verkar inte kurder ha bedrivit någon lobby verksamhet så vitt jag vet.

  Fint agerande i samtida anda, då PKK hade en annan bild när de demonstrerade i slutet av 90-talet på Sergels torg.

  Mer stöd åt pro-kurdiska aktivister känner jag.
  Det verkar vara som att det första steget för en lösning i regionen bör vara en suverän kurdisk stat.

  Bilda opinion är viktigt och som sagt, på politisk nivå handlar det inte om rätt och fel utan vilken bild man ger allmänheten som vinner sympatisörer.

  Befria det kurdiska folket från islamistiska fascister och häv terrorstämpeln på PKK!

  Biji!

  • kalle

   2015-07-30 den 22:25

   Nja, det är ju spridda åsikter. Rojava kurderna är ju mer anarkistiskt lagda och vill inte ha någon stat överhuvudtaget. PKK var ju visserligen gamla stalinister men de har ju övergett marxismen sedan Sovjets fall och också blickat ut mot frihetliga alternativ. Öcalan följer ju Bookchin fotspår.

   • Johan

    2015-07-30 den 22:49

    Rojavakurderna, PDK och deras försvarsstyrkor YPG, hamnar under PKK:s paraplyorganisation. Bara så du vet det. Rojava är alltså PKK:s försök till att sätta Öcalans ideologi i praktiken. Det är samma ideologi och samma människor.

   • Jovan

    2015-07-30 den 23:24

    Rätta mig gärna om jag har fel men YPG är väl inte PDKS försvarsgren utan mer PKKS? Sedan är det väl demokratisk konfederalism som är målet för kurderna i syrien, som du också nämner samma mål som PKK har.

   • kalle

    2015-07-30 den 23:32

    Typ det jag skrev men var kanske otydlig.

   • Linda

    2015-07-31 den 07:34

    Bra inlagg Kalle.

 27. Johnny Svensson

  2015-07-30 den 22:07

  Helt galet att kalla PKK för terrorister när turkiska staten terroriserat flera olika minoritetsgrupper under många år. Turkar borde rannsaka sig själva och sin historia, helt åt helvete att vår regering kramar dom som gör. Bojkotta Turkiet tills dom börjar behandla kurder och armenier rätt.

  • Mats Magnusson

   2015-07-31 den 13:59

   Har dom ens erkännt folkmordet på armenierna eller förnekas detta fortfarande från turkiskt håll?

   • Cassius

    2015-07-31 den 22:20

    Inte bara att de är långt ifrån att erkänna det utan det är till och med olagligt att tala om folkmordet i turkiet.

   • Anonym

    2015-08-03 den 12:03

    Turkarna krigade inte bara mot Armenier. De krigade även emot SYrianer och även Asyrianer.
    Nej det har inte erkänt om folkmordet efter som Tyriket vet när det gör de så kommer dessa kulturer vilja ha tillbaka deras del av landet

 28. Vilma Lindström

  2015-07-30 den 21:42

  Bra av PKK att åtminstone försöka hålla våra svenska gator fria från den där skiten! Helt sjukt att vår regering kallar PKK för terrorister. De är hjältar! Som svenskar borde vi stödja PKK i högre utsträckning!

  • merza

   2015-07-30 den 22:26

   Underbart av svenskar som stöder oss

  • Sawza

   2015-07-31 den 07:56

   Tack för din omtanke

Svara

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upp