Kontakta oss

NOTISER

Demonstration imorgon – För ett slut på hatbrotten!

Publicerat

den

demohatbrott2

DEBATT| Solidaritetsnätverket Stöd EU-migranter Göteborg har tröttnat på de antiziganistiska hotbrotten. I en debattartikel skriver nätverket att de inte bara vill demonstrera mot det avskyvärda dåd som drabbade hemlösa EU-migranter i Göteborg förra veckan, de vill protestera mot den inhumana samhällsutvecklingen som etablissemanget driver på.

I september 2014 brinner ett läger i Högdalen. En man mister livet och flera skadas. Attacken är ett uppenbart hatbrott mot EU-migranter. Attacken har föregåtts av intensiv aktivitet på bland annat Flashback, där kartläggning av EU-migranterna varvats med uppmaningar till våld mot dem. Trots detta utreder polisen inledningsvis inte branden som mordbrand.

Våren 2015 sprider en man skräck bland EU-migranter i Kista. Under april, maj och juni misstänks han ligga bakom minst tolv attacker på EU-migranter. Flera av dem ser sig tvungna att lämna Kista. 30 april går högt uppsatta moderater ut och säger sig vilja förbjuda ”organiserat tiggeri”. Två veckor senare påstår sig polisen i Gävleborgs län ha kartlagt en boplats för EU-migranter och hävdar att de ägnar sig åt organiserat tiggeri. Denna ”kartläggning” visar sig vara lögn från början till slut. Samtidigt fortsätter attackerna runt om i landet, på nationaldagen attackeras en man i Stockholm med frätande syra när han sitter och tigger.

Dessa attacker är inte separata incidenter och samhällets ovilja att se dem som sådana ger bara bränsle till de bränder som härjar i läger runt om i landet. Helgens attack i Göteborg kanske utmärks av den synnerliga brutalitet med vilken den genomfördes, men den är framförallt en del av en större samhällelig tendens. Enligt en undersökning av Expo som publicerades i juni hade minst 76 attacker mot tiggare utförts under de senaste 18 månaderna. Och det är stora mörkertal.

Samma vecka som attacken i Göteborg skedde diskuterades få frågor lika intensivt i Sverige som sverigedemokraternas rätt att hetsa mot tiggare i det offentliga rummet, istället för vad det får för effekter på ett samhälle att den typen av budskap påtvingas människor helt öppet. Vi behöver inga jämförelser med 30-talets Tyskland för att kunna se att det som sker nu är på allvar. Den rasism som varje dag drabbar EU-migranter är ett tecken på att något är ruttet i samhället och att denna förruttnelse enbart kommer spridas om vi inte agerar för att motverka den. I takt med krisens fortskridande tas alltmer av vårt välstånd ifrån oss och vi utarmas, såväl här i Sverige som utomlands. Samtidigt upprepar alltfler politikernas och enskilda polisers lögner om EU-migranter, istället för att se det verkliga problemet.

Demonstrationen på Järntorget i Göteborg på onsdag kl 18.00 handlar inte bara om en enskild incident, en enskild avskyvärd handling. Det är i själva verket avsett som en protest mot hela den samhällsutveckling vi avtecknat ovan. Många har hört av sig till Stöd EU-migranter Göteborg och berättat om olika initiativ för solidaritet med EU-migranterna, och vi är stolta av att få vara en liten del av det. Och det kan du också vara, kom till Järntorget på onsdag!

/Stöd EU-migranter Göteborg

AF Debatt
redaktionen@aktuelltfokus.se