Kontakta oss

KULTUR

Sexistiskt slavsäljarspektakel avslutat kapitel för Foteviken

Publicerat

den

original
INRIKES| Efter flera uppmärksammade artiklar i Aktuellt Fokus och Sydsvenskan om hur teatergruppen NISTC ”överfaller och fångar in” ovetande besökare på Vikingamarknader och efter en polisanmälan om ofredande har nu polletten trillat ner hos Fotevikens ledning.

På sin facebook sida medelar Fotevikens museum att:
”Vi är helt förda bakom ljuset. I dialog med teatergruppen har vi blivit presenterade en fel film om händelsen. Denna film har vi på museet med personal, polisen och museets styrelsen sett. Det vi ser på filmen stämmer inte med vad som påstås ha hänt i verkligheten. Detta är mycket olustigt och vi känner oss helt förda bakom ljuset. Sånt här får inte ske. Det vi blivit varse i denna debatt och diskussioner är att man inte fångat vikingar eller allmänheten generellt utan så gott som uteslutande fångat unga kvinnor.

Denna syn tar vi med kraft avstånd från och det har inget med museal trovärdighet att göra. Även om det inte syns så finns det en stor risk att man kan må dåligt av en sådan händelse och inte vågar säga ifrån. Ett Nej är Alltid ett Nej och dåligt omdöme som i det här fallet tar vi med stor kraft avstånd ifrån. Vi vill också förtydliga att teatergruppen har framfört aktiviteten på eget bevåg dvs de är ej engagerade av museet och därmed inte sanktionerade av museet och därför ej heller finns med i marknadsprogrammen. Vi museer och anläggningar i Skåne som har haft denna kamrat grupp, som på eget initiativ uppträtt tar vi gemensamt kraftfullt avstånd från deras syn och agerande.

Vi kan bara beklaga att det skett på våra anläggningar och ber om ursäkt till alla de som har upplevt detta agerande som obehagligt.

Vi har också meddelat teatergruppen och sökt andra anläggningar/marknader i och utanför Sveriges gränser om vårt ställningstagande, där vi totalförbjuder gruppen att på något sätt framföra denna eller motsvarande förringande och kränkande aktivitet hos oss eller andra museala anläggningar.”

kritik

Det är en rätt lam pudel och kommer i senaste laget. Något som påpekas av människor i kommentarsfältet. Inte ens huvudmannen i gruppen NISTC är specciellt imponerad av det senkomna ställningstagandet.

Carl Mikael Bengtsson skriver så här om sin koppling till Foteviken:
”Vi vill också förstärka det de själva skriver att det är vi och inte dem som får bära ansvaret kring vad som händer i vårat spex. Däremot är det en ren lögn att de aldrig vetat om vad vi sysslat med under dessa år, då vi anmäler alltid oss själva (precis som alla andra) där vi fyller i vad vi heter, vilken grupp vi tillhör och att vi ämnar hålla slavaktion! Något som de alla, särskilt Björn själv har upplevt 100 gånger och själv skrattat och aldrig påpekat något annat.”

Björn som nämns är Björn Jakobsen, verkställande direktör på Fotevikens museum. Alltså mannen som uttryckte sig så här när han blev intervjuad av Sydsvenskan den 13 juli. Museidirektör Björn M Jakobsen menar att leken arrangerades av en kringresande grupp, som inte hör till museets personal utan reser runt i Europa och besöker olika vikingamarknader.

– Det är teater, en kul lek som har pågått i många år. Man fångar in en person som träl och säljer honom eller henne på torget. Publiken tycker det är kul. Alla är med på det.

Hur ser du på att den här kvinnan har polisanmält och uppenbarligen upplever det som hänt som kränkande?
– Det måste ha blivit något fel och det är beklagligt om hon upplever det som kränkande, men man måste säga ifrån.
Kvinnan har uppgett att hon skrek nej flera gånger.

– Ett nej hör väl också till spelet. Det är väl ingen som vill bli såld som slav.
Förhoppningsvis så kommer Foteviken stå för sitt avståndstagande och vid sitt ord att inte engagera den misogyna teatergruppen NISTC hädanefter.

Att hoppas att Gudahagen, som är en av de största vikinga reenactment grupperna i Sverige skall följa Fotevikens exempel ser i dagsläget för mycket att hoppas på.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se

Fortsätt läsa
Annons