Kontakta oss

UTRIKES

Turkiska regimen vill spionera på svenska medborgare i Sverige

Publicerat

den

rerdogan
TURKIET
| Turkiet vill nu bedriva olovlig underättelseverksamhet eller flyktingspionage mot svenska medborgare i Sverige.

Den Turkiska presidenten Recep Tayyip Erdogan visar mer och mer tydligt att han är en hämndlysten diktator som inte drar sig för att förfölja motståndare även i Sverige.

På facebooksidor uppmanar nu AKP-anhängare alla ”att rapportera personer, organisationer och lärosäten som stöder eller finansierar Fethullah Gülens terrororganisation, både inom landet och utomlands”,enligt Ekot.

Turkiets Ambassadör i Sverige ser inga som helst problem med att Turkiet skulle samla in information om svenska medborgare.

Han säger till Ekot:
”– Jag tror inte att Sverige har lagar som förbjuder Turkiet att samla information om aktiviteterna hos en organisation som försöker störta regeringen i Turkiet. Alla stater har rätt att samla information om handlingar som är riktade mot den – även om det handlar om individer som bor i Sverige, säger han.”

Att det rör sig om svenska medborgare betyder väldigt lite för en paranoid regim.

I Sverige bor omkring 50.000 personer med turkisk bakgrund, den största delen utgörs av svenskar med föräldrar eller far/morföräldrar födda i Turkiet. Erdogan anser sig tydligen ha rätt att bedriva olovlig underrättelseverksamhet, spionage och angiveri mot svenskar.

Anmärkningsvärt är regeringen och utrikesminister Margot Wallströms undfallenhet i frågan. Wallström som annars framstår som en rakryggad och orädd minister undviker frågan med motivering att ”– Det är inte för regeringen att avgöra om det här är någonting brottsligt. Det är ju för rättsvårdande instanser att bedöma det.”
Hon säger att det ger tillfälle till samtal med den turkiske ambassadören om detta och den mycket oroande utvecklingen i Turkiet.

Det är uppenbart att regeringen inte vågar stöta sig med Turkiet och då väger svensk-turkarnas säkerhet lätt.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se