Kontakta oss

UTRIKES

Amnesty rapporterar: ”Turkiet misshandlar, torterar och våldtar fångar”

Publicerat

den

TURKIET| Efter den misslyckade kuppen i Turkiet har regimen fängslat över 10.000 personer. Amnesty International har samlat ihop trovärdiga bevis på att fängslade personer utsätts för våld i form av slag, tortyr och våldtäkt runt om i landet i officiella och inofficiella fångläger.

Amnesty International har tagit del av trovärdiga rapporter om att polisen i Ankara och Istanbul håller människor fängslade under omänskliga förhållanden upp till 48 timmar då fångarna varken fått mat, dryck eller medicinsk hjälp. De utsätts för verbala kränkningar och hot. I de värsta fallen i rapporterna har fångar blivit slagna och torterade. Kvinnliga fångar har våldtagits.

Amesty International har tagit del av vittnesmål från vederhäftiga källor som av förklarliga skäl vill vara anonyma. De berättar overgrepp mot fångar speciellt i Ankarapolisens högkvarters sporthall, Ankara Başkent sportshall och i stallen vid Ankarapolisens ridhus.

En person som tjänstgjort i Ankara polisens sporthall, vittnar om att ha sett en fånge med allvarliga sårskador efter att ha blivit misshandlad, däribland en stor bulnad på mannens huvud. Mannen kunde inte stå upp, kunde inte fokusera blicken och förlorade medvetandet. Fången nekades all vård trots sina skador och vittnet säger att en polisläkare ska ha sagt:

”Låt honom dö. Vi säger att han var död när han kom hit”
Vittnen berättar att mellan 650-800 soldater hålls som fångar i Ankarapolisens sporthall. Åtminstone 300 av dem bär spår av misshandel i form av blåmärken, skärsår eller brutna ben. Omkring 40 var så svårt skadade att de inte kunde gå, två kunde inte ens stå upp. En kvinna hade blåmärken över både bröstkorg och ansikte. Poliser skall ha yttrat att fångarna ska ha misshandlats för att ”de ska tala”.

De rapporter Amnesty International tagit del av visar på övergrepp ovärdiga och helt oacceptabla i ett land som aspirerar på att bli medlem i EU. Amnesty International kräver nu att oberoende observatörer skall släppas in för att granska de fångläger som Turkiska regeringen upprättat runt om i landet.

John Dalhuisen, vd för Amnesty International Europa säger:
”Rapporter om övergrepp i form av misshandel och våldtäkt är extremt alarmerande, speciellt med tanke på antalet fängslade den senaste veckan. De grymheter vi har dokumenterat är bara ”snapshots”, en liten del av de övergrepp som vi befarar sker just nu i olika fångläger i Turkiet. Det är absolut nödvändigt att de Turkiska myndigheterna upphör med dessa vidriga metoder och låter oberoende observatörer besöka alla fångar, var de än är placerade.”

Om Turkiet hörsammar Amnesty Internationals begäran är högst tveksamt då president Erdogan anser sig stå över internationella lagar och de mänskliga rättigheterna. För svenska regeringen blir det allt svårare att på ett rimligt sätt förklara varför man inte bryter kontakterna med diktaturen Turkiet.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se