Kontakta oss

INRIKES

Djursholmselever knarkar på skoltoaletterna

Publicerat

den

INRIKES  Liberalerna och Moderaterna anser att det är svartmålande att ta upp narkotikaproblemen i välbärgade orter som Danderyd och Djursholm. Nu får dom mothugg från flera ungdomar från Djursholm som vittnar om att narkotikaproblemen är så pass stora att elever i grundskolan knarkar på skolrasterna.

Moderatledaren Ulf Kristersson tycker inte att man ska prata om narkotikaproblemen i välbärgade orter som Danderyd, Täby och Lidingö. Samtidigt visar undersökningar från både BRÅ och Stockholmsenkäten att det är där narkotikaproblemen är som störst. När ungdomarna från Djursholm beskriver situationen råder det ingen tvekan om att problemen är stora. Enligt ungdomarna själva knarkas det friskt även i skolan.

Knarkar på skoltoaletterna

Tidningen Aftonbladet har intervjuat flera ungdomar på plats i Djursholm. I intervjuerna framgår att narkotikaproblemen sträcker sig ända in i skolans värld. 15-åriga Philip Lilja från Djursholm vittnar om hur grundskoleelever röker cannabis och tar hallucinogena svampar på skolrasterna.

– Det är verkligen jättevanligt. Föräldrar som drar utomlands och ger sina barn pengar. Då blir det hemmafester där folk röker på. Men även andra grejer som konstiga svampar och ”weedbrownies”. Jag vet att vissa tar det på skoltoaletterna på rasterna, säger Philip Lija.

Även 17-åriga Beata Hamberg från Danderyd vittnar om narkotika.

– Det är vanligt med droger. Man ser folk på fester som tar, säger Beata Hamberg.

17-åriga Ellinore Renman berättar för Aftonbladet att det finns alla möjliga former av droger i Djursholm och att det inte är särskilt svårt att få tag på. Enligt Ellinore tar många framförallt kokain.

– Det är inte jättesvårt att få tag på droger. I Djursholm finns det allt möjligt. Många tar kokain och marijuana, säger Ellinore Renman.

15-åriga Georg Albinsson från Djursholm vittnar också om hur drogerna florerar i den välbärgade kommunen. Enligt Georg skulle han utan problem kunna fixa droger på en timme.

– Vi skulle kunna fixa sprit eller droger på en timme. Det skulle inte vara några problem, säger Georg Albinsson, till Aftonbladet.

”Svartmålande att prata om rika”

De senaste dagarnas samhällsdebatt kring narkotikaanvändningen i rika områden har präglats av en total förnekelse från högerpartierna. Såväl politiker från Liberalerna, Moderaterna och Sverigedemokraterna påstår att det är svartmålande att prata om narkotikaproblemen i rika områden som Danderyd och Djursholm.

 

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se