Kontakta oss

EKONOMI

Flera personer dömda i rekordstort penningstvättsmål

Publicerat

den

Foto: Google maps

EKONOMI Tolv personer med kopplingar till ett växlingskontor på Södermalm dömdes igår för penningtvätt och grova narkotikabrott. Växlingskontoret ska har omsatt hundratals miljoner och fungerat som en bank för den organiserade brottsligheten.

2011 öppnade Worldexchange Stockholm AB i Södermalm. Sedan 2012 har företaget observerats i olika utredningar av både polisen, skatteverket och ekobrottsmyndigheten. Företaget har främst cirkulerat i utredningar om narkotikabrott där gärningsmän använt företaget för att växla till utländsk valuta eller skicka pengar utomlands. Mellan 2011 och sommaren 2020 har företaget hanterat 1,5 miljarder kronor.

I fredags kom de första domarna i Stockholms tingsrätt som direkt involverade företaget. Totalt döms 12 personer, varav 11 döms till fängelse. 4 av dom dömda var verksamma på företaget medan de övriga 8 kopplades till den organiserade brottsligheten. Majoriteten av domarna handlar om penningtvätt och narkotikabrott. Kontorschefen döms till det längsta straffet på 8 år och 9 månader. Alla som varit verksamma i företaget döms också till näringsförbud.

– Personerna vid växlingskontoret döms för ytterst omfattande och syste­matisk penningtvätt. Brotten har avsett mycket höga värden och inneburit att växlingskontoret i praktiken fungerat som bank för kriminella nätverk och andra verksamma inom narkotika­handel. Brottsligheten är därför så allvarlig att långa fängelsestraff dömts ut, säger rådmannen Erland Koch i ett pressmeddelande.

Worldexchange har också använt sig av ett så kallat Hawala-system där pengar överförts från ett kontor till ett annat utomlands. Med Hawala-systemet har de kriminella fått möjligheten att betala för narkotikan genom att Worldexchange fört över pengarna utomlands till de som producerat och distruberat narkotikan.

Encrochat gav polisen informationen de behövde
Polisen har under en tid bedrivit span mot företaget på Södermalm men det var inte förrän encrochat hackades som polisen fick all information som behövdes för att gå vidare med åtal. Tack vare Worldexchange har kriminella under en period på ett och ett halvt år som åtalen innefattar lyckats tillgodogöra sig sammanlagt drygt 210 miljoner kronor från brottslig verksamhet som rör främst narkotikahandel.

Tingsrätten har även beslutat att kontanter och annan egendom eller värden om totalt cirka 39 miljoner kr ska tas från några av de tilltalade. Worldexchange ska betala en företagsbot på 10 miljoner.

16 olika kriminella nätverk runtom i Sverige kan kopplas till Worldexchange. Majoriteten av nätverken är förortsgäng men även medlemmar från gäng som Bandidos och Hells Angels kan kopplas till företaget.

Polisen hade noterat vilka som besökte företaget med hjälp av span. Vid en husrannsakan där polisen hittade kontanter sorterade i påsar markerade med namn kunde polisen med hjälp av encrochattarna koppla pengarna till dess ägare.

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se