Kontakta oss

INRIKES

Ny undersökning: Ungdomar i rika kommuner knarkar mest

Publicerat

den

STOCKHOLM    Narkotikaproblemen bland barn och unga är betydligt värre i rika kommuner som Danderyd och Lidingö än vad det är i arbetarkommuner som Botkyrka och Södertälje. Det visar den senaste Stockholmsenkäten som över 14 000 grundskole- och gymnasieelever har svarat på.

Det var efter sportlovet som Stockholmsenkäten gick ut till elever i 21 kommuner i Stockholm län. Över 14 000 elever som går i årskurs nio i grundskolan respektive årskurs två på gymnasiet har fått svara på frågor om sina narkotikavanor. I början av september kom resultatet. I undersökningen sticker de rika kommunerna Danderyd och Lidingö ut som de kommuner där barn och unga knarkar som mest. I bägge kommunerna uppger hela 17 procent av pojkarna i årskurs nio uppger att dom har testat narkotika. Vilket kan jämföras med Södertälje och Botkyrka där endast sju respektive tio procent av pojkarna har provat narkotika. När det gäller flickor toppas listan av Sigtuna och Solna kommun där 14 respektive 13 procent har knarkat. Kommunerna där lägst andel flickor har knarkat utgörs av Nykvarn och Sundbyberg där endast fyra procent uppger att dom har någon gång har testat att knarka.

När det gäller elever som har blivit erbjudna narkotika och haft möjlighet att prova ligger Vaxholm, Lidingö och Danderyd i toppen. I botten återfinns Upplands-Bro, Södertälje och Salem.
Resultatet från Stockholmsenkäten 2020 är tydligt. Det är framförallt rika kommuner som har mest problem med narkotika bland barn och unga. Trots det har dessa kommuner lägst andel visiteringar och beslag från polisen.

Källa: Länsstyrelsen.

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se