Kontakta oss

KULTUR

DN tokrasar mot Proletären på Bokmässan

Publicerat

den

Jenny Tedjeza - Foto: Aktuellt Fokus

KULTUR Den liberala dagstidningen Dagens Nyheter fullkomligt tokrasar mot den kommunistiska veckotidningen Proletärens närvaro på Bokmässan i Göteborg. I en nypublicerad kolumn jämför DN veckotidningen med antisemiter och drar upp Nordkorea.

Det är i en nypublicerad kolumn som DN:s Erik Helmerson går till full attack mot Bokmässan i Göteborg. I kolumnen går Helmson till och med så långt att han kräver att arrangörerna ska förklara varför de tillåter veckotidningen på mässan. ” det vore bra att Bokmässan förklarade varför man tydligen tycker att antidemokrati är okej så länge den kommer från vänster. En gång för alla.” skriver Helmerson bland annat.

En av de saker som DN anser vara odemokratiskt är att Kommunistiska Partiet vill bredda demokratin genom att införa deltagardemokrati och skrota  dagens åskådardemokrati. I K:s partiprogram kan man bland annat läsa: ”utvidgad demokrati inom ramarna för den socialistiska samhällsomvandlingens försvar”. Enligt DN:s Erik Helmerson breddad demokrat samma sak som vänsterextremism.

Aktuellt Fokus har pratat med Proletärens chefredaktör Jenny Tedjeza.

– Proletären är på Bokmässan för att uppmärksamma hur arbetares yttrandefrihet begränsas. Bara fyra procent av de som medverkar i nyhets- och debattprogram på tv är arbetare. Och Svenskt Näringsliv vill förbjuda oss att prata om politik på jobbet. Det är naturligtvis helt odemokratiskt att halva befolkningen ställs utanför det offentliga samtalet. Men bristerna i den svenska demokratin 2018 vill inte liberaler som Helmerson kännas vid, för då måste de erkänna att de själva är en del av problemet.
Därför krumbuktar de sig, talar om andra historiska skeenden och länder och skriker antidemokrater åt oss istället, säger Jenny Tedjeza till Aktuellt Fokus.

Enligt Jenny Tedjeza är helt uppenbart att liberala krafter som DN provoceras när arbetarvänner kräver mer demokratiska rättigheter för arbetarklassen.

– Proletären vill vara en tidning av och för arbetare, bryta med medelklassens dominans inom medierna och utmana den marknadsliberala åsiktskorridoren. Att det provocerar liberala ledarskribenter är begripligt. Men de provoceras av att vi vill ha mer demokrati, inte mindre.

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se