Kontakta oss

UTRIKES

Hetsdömd extremist ny ordförande för Sannfinländarna

Publicerat

den

HÖGERN| Den kontroversielle och dömde politikern  Jussi Halla-aho har valts till ny ordförande för det finländska högerpartiet Sannfinländarna.

Europaparlamentarikern Jussi Halla-aho är tidigare dömts för hets mot folkgrupp men fick förtroendet att leda Sverigedemokraternas systerparti i Finland.

Jussi Halla-aho valdes på partiets kongress i Jyväskylä med 949 röster mot främste utmanaren, riksdagsgruppens ordförande Sampo Terhos, 629.

Sampo Terho beskrevs av etablisemanget inför valet som ett mer måttfullt alternativ som partiledare än Jussi Halla-aho. Sampo Terho vill driva Sannfinländarna närmare borgerliga högern. Jussi Halla-Aho som så sent som 2012 dömdes för hets mot folkgrupp sedan han skymfat islam med rasistiska stereotyper på sin blogg.

Det var i mars som utrikesminister Timo Soini, som var med och grundade Sannfinländarna 1995, meddelade att han slutar som partiledare.

Sannfinländarnas popularitet har de senaste åren sjunkit – sannolikt på grund av alla de kompromisser partiet gjort som del av Finlands trepartiregering.

Rickard Karlsson
rickard.karlsson@aktuelltfokus.se