Kontakta oss

NOTISER

Storstrejk i Finland – Hundratusentals protesterar mot regeringens högerpolitik

Publicerat

den

finskflagga
FINLAND
| Imorgon fredag går stora delar ur den finska arbetarklassen ut i strejk för att protestera mot den förda högerpolitiken i landet. Bakgrunden till massprotesterna ligger i de nedskärningar och den försämrade samhällsservice som högerregeringen vill genomföra.

I Helsingfors väntas tiotusentals människor samlas för att protestera under morgondagen. I övriga landet kommer stora delar av arbetarklassen att lägga ner sina jobb. Exempelvis har transportarbetarna gått ut med att de håller en 24 timmars strejk vilket omfattar närtrafik och bussar i lokal- och fjärrtrafiken. Även tåg- och flygtrafiken kommer att påverkas betydligt. Exempelvis har Finnair gått ut med att 15 inrikesflyg är inställda under protestdagen.

Lärare, poliser och handelsanställda deltar även de i storstrejken. Nästan samtliga systembolag i landet kommer håller stängt under den utlysta demonstrationen i Helsingfors. Till Svenska Yle säger polisen att de kommer att begränsa sitt deltagandet så att medborgarnas liv och hälsa inte allvarligt äventyras.

Massiva sparpaket retar finländarna

Bakgrunden till den kommande storstrejken ligger i den finska högerregeringens påtvingade sparpaket som har kommit att drabba befolkningen. Den finska högerregeringen som består av Centern, Samlingspartiet och Sannfinländarna varav de sistnämnda är Sverigedemokraternas motsvarighet i Finland, vill bland annat spara in pengar genom att ta från de som har det sämst ställt, exempelvis arbetslösa och sjukpensionärer.

I tidningen HBL sade statsministern att han även kunde tänka sig att göra ytterligare försämringar för löntagande arbetare, bland annat genom att slopa semesterpengen eller förlänga finländarnas arbetstid samtidigt som arbetsköparna i Näringslivet ska gynnas.

Arbetarna är kritiska och förbannade

Aktuellt Fokus har talat med byggnadsarbetaren Juha Järvinen från Helsingfors. Järvinen menar att regeringens sparpaket vill göra nedskärningar på grund av ideologiska skäl och inte på grund av realpolitiska faktorer.

– Vi har miljardärer i Finland som tjänar enorma summor men som skattar lika mycket som en undersköterska. Varför finns det inget intresse från regeringen att ta från de rika som tjänar på system, säger Juha Järvinen.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se