Kontakta oss

NOTISER

Dömd israelisk extremist knivhögg sex deltagare i Prideparad

Publicerat

den

israel
JERUSALEM | Minst sex personer knivhöggs i Jerusalem på Gay Pride Parade idag. Alla offren är i 30-årsålden. En kvinna är allvarligt skadad av knivhuggen och två män är måttligt skadade. Två män och en kvinna är lättare skadade med lättare sår.

Dagen började lugnt med att 5000 personer samlades för att delta i Prideparaden. Polisen ställde upp bussar för att skilja Pridedeltagarna och motdemonstranterna. Den misstänkte gärningsmannen är en ortodox jude vid namn Yishai Shlissel, från Modiin. Han knivhögg tre deltagare i 2005 års Gay Pride marsch. Han släpptes nyligen från fängelset efter att ha avtjänat ett 10-års fängelse. Shlissel dömdes då för försök till mord och grov misshandel och dömdes till 12 års fängelse. Men efter ett överklagande 2007 så mildra Högsta domstolen sitt straff till 10 år. Nu var han ute och högg ner 6 personer. Efteråt bestämde paradens arrangörer att fortsätta marschen.

Polisen hade beviljat tillstånd till 30 högerextrema aktivister för att protestera mot händelsen nära Stora synagogan, inte långt från pridedemonstrationen. Tidigare på torsdagen greps högerextrema Baruch Marzel som är en medlem av det högerextrema Otzma Yehudit parti och vanligtvis deltar i den årliga protest mot paraden. Den Israeliska högern har inte tagit avstånd från våldet och använt knivattacken som ett argument för att förbjuda Prideparaden i framtiden.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se