Kontakta oss

INRIKES

Ebba Busch Thors dubbelspel hotar spräcka Alliansen

Publicerat

den

INRIKES KD-ledaren Ebba Busch Thor säger sig vara beredd på att regera med stöd från Sverigedemokraterna. För bara några få veckor sedan innan valet lät det helt annorlunda. Då sa hon att hon inte vill ha med SD att göra på minst 20 år.

Ebba Bush Thor säger sig vara trött på ängsligheten över SD:s existens i rikspolitiken. För att råda bot på det öppnar KD-ledaren upp för att regera med hjälp Sverigedemokraterna.

– Jag menar att vi måste komma ifrån den här ängsligheten där man är så osäker på vilka grundläggande värderingar man står för att man låter hela den svenska politiken bli paralyserad av Sverigedemokraternas existens, säger hon till SVT.

Men i valrörelsen var det helt andra tongångar från. Det var den 3 september som GP publicerade en partiledarutfrågning med Busch Thor. I utfrågningen fick hon flera frågor om SD. På frågan vad som skulle krävas för att samarbeta med SD på 20 års sikt svarade hon.

– Jag ser inte att den utvecklingen kommer ske så som läget är i SD nu.

Ebba Busch Thors besked har hittills rört upp hårda känslor inom det egna partiet. Även Allianskollegan Jan Björklund reagerade kraftigt på beskedet. Enligt Björklund kommer Ebba Busch Thor splittra Alliansen om hon närmar sig SD.

– Då spricker Alliansen. Men det finns tre andra partier, säger han till Expressen

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se