Kontakta oss

INRIKES

Mupparna i centrum när Weidmo Uvell attackerade Vänsterpartiet

Publicerat

den

HÖGERN Rebecca Weidmo Uvell försöker sprida falska nyheter om Vänsterpartiet på sociala medier. I det senaste försöket postade hon bland annat en bild från Mupparna och påstod att det var ett sovjetiskt gulagläger.

I ett längre Facebookinlägg går högeraktivisten Rebecca Weidmo Uvell till frontalangrepp mot Vänsterpartiet. Bland annat försöker hon smeta Sovjets gulagläger på Vänsterpartiet. Men det slutar inte där. Weidmo Uvell försökte dessuton illustrera Vänsterpartiets påstådda kommunism med bilder på påstådda Gulagläger och politiska fångar. Men det är bara ett problem – ingen av bilderna föreställde några kommunistiska läger. Vid en närmare granskning visar det sig att ingen av bilderna är ens tagna i Sovjet.

Den ena bilden som Weidmo Uvell postade har visat sig vara från filmen Muppets Most Wanted där grodan Kermit flyr från ett sovjetiskt gulag. Faktum är att Kermit till och med syns i en vagn på bilden.

Muppets Most Wanted

Den andra bilden har visat sig vara ett nationalistiskt koncentrationsläger från Hitlers tredje rike. Det vill säga samma tredje rike som några av Sverigedemokraternas grundare slogs för. Bilden som bland annat är publicerad på Wikipedia är tagen i lägret Mauthausen–Gusen i Österrike.

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se