Kontakta oss

INRIKES

Efter vräkningen – Nu stämmer Kontrapunkt hyresvärden!

Publicerat

den

MALMÖ Förra året stämde hyresvärden det oberoende kulturhuset på grund av att de skrev en text som kritiserade Malmö stads orimliga gentrifieringspolitik. Nu stämmer Kontrapunkt i sin tur hyresvärden Kwame Moore.

 

– Som en direkt reaktion på vår gentrifieringskritik förra hösten hävdade fastighetsägaren plötsligt att vi skulle betala extra hyra på 400 000kr för fyra av lokalerna vi hyr av honom. Det är tydligt att hyreskravet inte har någon annan grund än att straffa oss för vårt uttalande. Vi stämmer honom för att rätten ska kunna fastställa att han har fel och att vi inte ska betala den extra hyran, skriver Kontrapunkt i ett uttalande.

Kulturhuset Kontrapunkt är kända för att ha varit ett oumbärligt samhällsstöd under flyktingkrisen 2015, då det rådde kaos i myndigheternas led och polisen inte klarade av att lösa sina arbetsuppgifter. Då hjälpte aktivister och volontärer till med att ta hand om tiotusentals flyktingar, som var utlämnade till sitt öde, med Kontrapunkt som bas. De hjälpte dem bland annat med förnödenheter, tak över huvudet, kläder och sjukvård.

-Vi ska inte behöva vara rädda för att hyran ska chockhöjas eller att vi ska bli bestraffade på andra sätt om vi skulle tycka något i en samhällsfråga som inte passar vår fastighetsägare. Kwame Moores agerande handlar om att använda sitt maktövertag till att tysta oss för att vi uttalar oss om ett område som han vill styra utvecklingen över.

 

Emil Tholander

emil.tholander@aktuelltfokus.se

Fortsätt läsa
Annons